Obama mégsem találkozik Putyinnal

Vágólapra másolva!
Az amerikai-orosz csúcstalálkozó azért marad el, mert Moszkva menedékjogot adott Edward Snowdennek. Obama szerint ez egyfajta hidegháborús gondolkodásról tanúskodik.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök lemondja a Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozóját - közölte szerdán a Fehér Ház. Washington és Moszkva között legutóbb amiatt vált feszültté a viszony, hogy Oroszország a múlt héten ideiglenes menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy Obama a kétoldalú találkozó lemondásától függetlenül részt vesz a G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján. Moszkvába viszont nem utazik el, helyette egy svédországi látogatást iktat be a programjába.

Ben Rhodes, Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese elmondta: Oroszország múlt heti döntése Snowden menedékkérelméről csak tovább rontott az egyébként is feszült orosz-amerikai viszonyon. Az elnök azért döntött úgy, hogy lemondja a Moszkvába tervezett kétoldalú megbeszélést Putyinnal, mert csak kevés jel utal arra, hogy a találkozón előrelépést lehetne elérni - mondta Rhodes.

"Továbbra is együttműködünk Oroszországgal azokban az ügyekben, amelyekben megvan a közös nevező, de az elnök és nemzetbiztonsági csapata egyhangúlag arra jutott, hogy a csúcstalálkozót nincs értelme megtartani a jelen körülmények között" - közölte a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Kedden Barack Obama egy televíziós show-műsorban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket adott Edward Snowdennek. Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is "visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba."