Egymást érik a lövöldözések Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Különösen erőszakosan alakul a ramadán megtörésének az ünnepe Pakisztánban. A pakisztáni belügyminisztérium a növekvő számú terrortámadások miatt megerősítette az ország fővárosa, Iszlámábád repülőterének védelmét.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merényletre készülő férfit öltek meg egy mecset bejáratánál pénteken a pakisztáni főváros, Iszlámábád külvárosában.

A síita mecsetnél sok ember gyűlt össze a pénteki ima és a ramadán böjti hónap megtörésének ünnepe, az íd al-fitr alkalmából. A merénylő, akinek testére pokolgép volt erősítve, be akart jutni az épületbe, de az őrök felismerték szándékát. Lövöldözés tört ki, amelyben a támadó meghalt, az egyik őr, valamint három másik ember megsebesült.

A 2008-as és a 2009-es év véres merényletei után a pakisztáni fővárosban nem történtek nagyobb terrortámadások - nem úgy, mint az ország többi részén.

Pakisztán délnyugati részén ismeretlen fegyveresek egy szunnita mecsetből távozókra nyitottak tüzet. Kilenc ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek. Egyes értesülések szerint a támadás célpontja egy korábbi miniszter volt, akinek az autójára a támadók rálőttek, a lövések többsége azonban a mecsetből távozókat érte.

A pakisztáni belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a növekvő számú terrortámadások miatt megerősítették az ország fővárosa, Iszlámábád repülőterének védelmét. A légikikötő területére és határára katonai alakulatokat vezényeltek, és rendszeressé tették a járőrözést. A reptérhez érkező összes járművet átkutatják, éjszaka jelentősen korlátozzák, sőt lehetséges, hogy teljesen megtiltják a járműforgalmat.

A pakisztáni hatóságok azért aggódnak a repülőtér biztonságáért, mert olyan értesülést szereztek, amely szerint a Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szervezet meg akarja támadni a létesítményt, illetve az ország kulcsfontosságú pontjain terrortámadások végrehajtására készül.

Péntek reggel egy telefonáló azt közölte, hogy pokolgépet helyeztek el az egyik helyi, Iszlámábád és Kvetta között közlekedő járaton. A riasztás hamis volt, a járatot több órára visszatartották, a tűzszerészek alaposan átvizsgálták, de nem bukkantak robbanóanyagra a repülőgépen.