Merényletsorozat Bagdadban

Vágólapra másolva!
A legfrissebb összesítések szerint 69 ember meghalt, és több mint 150-en megsebesültek szombat este az iraki fővárosban, Bagdadban, miután autóba rejtett pokolgépek robbantak síita többségű városrészekben - jelentette az iraki biztonsági szervek illetékeseire hivatkozva az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

Összehangolt merényletsorozat rázta meg Irakot szombaton, a ramadán böjthónapot követő háromnapos muszlim ünnep, az íd al-fitr utolsó napján. A különböző zsúfolt helyszíneken - piacokon, éttermek és kávézók közelében - összesen 12 robbanás volt. A korábbi hírek legalább 50 halottról és kilenc terrorcselekményről szóltak.

Merénylet történt szombaton Bagdadtól 170 kilométerre északra, Túz Hurmatuban is, itt legalább tízen meghaltak és 45-en megsebesültek. A merénylet célpontja az egyik iraki kurd párt székháza volt, de a merénylőnek nem sikerült megközelítenie az épületet a szigorú biztonsági intézkedések miatt.
Júliusban több mint ezer ember halt meg Irakban merényletekben, utoljára öt éve volt ennyi halálos áldozat egy hónap alatt.

Az arab országban kiújult a szunnita és a síita felekezetek közötti szembenállás, megfigyelők szerint többek között a szíriai polgárháború táplálja a feszültséget. Szíriában több radikális szunnita iszlamista csoport harcol Bassár el-Aszad elnök és síita szövetségesei - többek között Irán és a libanoni Hezbollah - ellen. A szíriai harcok nyomán kiéleződött a felekezeti szembenállás Libanonban is.