Vágólapra másolva!
A rohamrendőrségnek kellett beavatkoznia az Athén melletti gyűjtőközpontban, ahol az illegális bevándorlók rátámadtak az őrökre.
Vágólapra másolva!

Lázongás tört ki Görögországban az illegális bevándorlók központi gyűjtőhelyén. A zavargások azután kezdődtek az Athén melletti Amigdaleza gyűjtőközpontban, hogy néhány bevándorló a szombat esti vacsora közben rátámadt az őrökre, a rendőrség szerint indokolatlanul. A gyűjtőközpont lakói felgyújtották az ágyneműjüket, egyesek pedig a szállásként szolgáló lakókonténereket is lángra lobbantották. Éjfél után rohamrendőrség lépett a gyűjtőtábor területére, és villanógránátokat, illetve más eszközöket vetett be ellenük.

A csetepaté egy órán át tartott, majd a gyűjtőközpont lakói visszatértek szállásaikba. Az erőszakban legalább tíz őr könnyebb sérüléseket szenvedett.

A gyűjtőközpontban 1700 illegális bevándorló él. A rendőrség szerint az erőszakos tiltakozás legfőbb oka az a bejelentés volt, hogy egy évről másfél évre emelik a gyűjtőközpontban maximálisan eltölthető időt. Az is indulatokat váltott ki, hogy karbantartási munkálatok miatt lekapcsolták a létesítményben az áramot, és emiatt a lakókonténerek légkondicionálás nélkül maradtak.

Az Amigdalezában elszállásolt, visszatoloncolásra váró illegális bevándorlók sokat panaszkodtak a fogvatartási körülményekre, a túlzsúfoltságra, és egyesek közülük nemrégiben éhségsztrájkot is tartottak, hogy nyomatékot adjanak panaszaiknak.