Statisztákat fuvarozott a norvég kormányfő

Vágólapra másolva!
Fizetett statisztákat is fuvarozott abban a kampányvideóban a norvég kormányfő, amelyet vasárnap töltöttek fel a Facebook-oldalára. Jens Stoltenberg pártja elismerte, hogy öt statiszta is szerepelt a filmben, de szerintük a meglepődésük őszinte volt.
Vágólapra másolva!

Többen fizetett statiszták voltak abban a kampányvideóban, amelyben Jens Stoltenberg norvég kormányfő egy délután erejéig álruhában, taxisként járta Oslo utcáit.

A kormányfő korábban úgy nyilatkozott: a Facebook-oldalán vasárnap nyilvánosságra hozott videóban megörökített sofőrködéssel az volt a célja, hogy megismerje az igazi norvég szavazók véleményét. A most nyilvánosságra került információk azonban megkérdőjelezik a kisfilm őszinteségét.

Hétfőn a norvég Verdens Gang (VG) bulvárlap számolt be először arról, hogy a miniszterelnök 14 utasából öt fizetett statiszta volt. Ezt később a kormányfő pártja, a norvég Munkáspárt szóvivője is elismerte, ugyanakkor azt hangsúlyozta, az illetők nem tudtak arról, hogy Stoltenberggel fognak találkozni.

"Öt átlagemberről van szó, akik csak annyit tudtak, hogy a Munkáspárt kisfilmjében fognak szerepelni, és egy taxi fogja felvenni őket. Valódi volt a meglepettségük, amikor rájöttek, hogy a kormányfő a sofőrjük" - nyilatkozott Pia Gulbrandsen pártszóvivő.

Az öt statiszta fejenként 500 norvég koronát (19 ezer forint) kapott a párt közlése szerint.

A taxizást megörökítő kisfilm készítését levezénylő reklámügynökség vezetője szerint a szereplőtoborzásra azért volt szükség, hogy biztosan legyen utasa a kormányfőnek, illetve hogy a videóban szereplők "megfelelően sokszínűek legyenek".

A felvételt a Norvégiát 2005 óta kormányzó Stoltenberg a szeptemberben esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány részeként tervezte felhasználni. Közvélemény-kutatások szerint Stoltenberg balközép koalíciója várhatóan vereséget fog szenvedni a voksoláson.