Szellemvárossá változott Kairó

Vágólapra másolva!
Eltűntek az emberek a kairói utcákról, miután a kormányzat kijárási tilalmat rendelt el a szerdai összecsapások után. Az egyiptomi kormányfő csütörtök hajnalban védelmébe vette a megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést.
Vágólapra másolva!

A BBC helyszíni tudósítója szerint csütörtök reggel üresek votak az utcák Kairóban, az egyébként forgalmas városban alig néhány autót lehetett látni, illetve azokat a szemétszedőket, akik a tegnapi rendőrségi támadás során feszámolt táborok helyszíneit takarították.

Az egyiptomi televízió felvétele a kihalt városról

Hádzim el-Beblávi a hírügynökségek által csütörtök hajnalban ismertetett televíziós beszédében úgy vélte: a dolgok olyan pontra jutottak, amit már nem lehetett elfogadni. A miniszterelnök szerint az anarchia megfékezése érdekében a kormányának nem volt más választása. Azt azonban elismerte, hogy a Murszi-hívek táborainak felszámolásával kapcsolatos döntés nem volt könnyű.

Hádzim el-Beblávi szerint az elrendelt szükségállapot csak addig marad hatályban, amíg az feltétlenül szükséges. "Ha isten is úgy akarja, folytatjuk tovább - jelentette ki a kormányfő -, létre fogjuk hozni demokratikus, polgári államunkat." A csütörtökön kiadott új hivatalos összesítés szerint legalább 464 ember vesztette életét a véres összecsapásokban. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség ezzel szemben mintegy 2000 halottról beszélt.