Rendkívüli tanácskozást tartanak Egyiptomról az EU vezető diplomatái

Vágólapra másolva!
Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn reggel az uniós tagállamok magas rangú diplomatái az egyiptomi fordulat miatt - jelentette be az unió külügyi főképviselőjének szóvivője.
Vágólapra másolva!

A nagyköveti rangú diplomatákból álló, úgynevezett politikai és biztonságpolitikai bizottság (political and security committe, PSC) ülésének célja az lesz, hogy értékeljék az egyiptomi fejleményeket, összehangolják a tagállami és az uniós álláspontokat és lehetséges lépéseket - közölte a szóvivő.

A diplomaták előkészítik a külügyminiszterek esetleges rendkívüli tanácskozását is az Egyiptomban történtekről, de ennek időpontjáról még nem született döntés.

A Reuters híre szerint csütörtökön délután zárt ajtók az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeült, hogy megvitassa az Egyiptomban zajló véres eseményeket. Az ülésen az ENSZ főtitkár-helyettese, Jan Eliasson számol be az egyiptomi helyzetről.

Előzőleg Nagy-Britannia, Franciaország és Ausztrália is az ENSZ BT rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte az egyiptomi helyzet miatt.

A rendőrség és az iszlamisták közötti szerdai összecsapásokban a hivatalos adatok szerint legalább 638 ember vesztette életét és 3994-en sérültek meg , ez volt a legvéresebb nap az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta.

Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. Az események miatt szerdán délután egy hónapos szükségállapodott hirdettek ki az országban, Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas alelnök pedig benyújtotta lemondását.