Nem nyugszanak Egyiptomban a muszlim testvérek

Vágólapra másolva!
További tüntetéseket ígér Egyiptomban a Muszlim Testvériség. A szervezet hívei és az ideiglenes kormány közötti összecsapásoknak péntek óta több mint 170 áldozata van. A kormány már a testvériség betiltását mérlegeli.
Vágólapra másolva!

Újabb tiltakozó meneteket tervez vasárnapra Kairóban a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet, amelyhez a hatalmától július elején megfosztott Mohamed Murszi volt elnök is tartozik. Az iszlamisták és a fegyveres erők, valamint az ideiglenes kormány között merevednek a frontvonalak, utóbbiban már a Testvériség betiltásának lehetőségét is felvetették.

A kormány szerint péntek óta 173 civil halt meg a különféle összecsapásokban Egyiptomban, a sebesültek száma 1330. A halottak között van Mohamed Badienak, a Muszlim Testvériség vezetőjének egyik fia is. A múlt szerda óta felerősödött összecsapásokban több mint 750-en haltak meg, közöttük 57 rendőr.

A Testvériség betiltásának lehetőségét Hádzim el-Beblávi ideiglenes miniszterelnök vetette fel, aki szerint "nem lehet megbékélés azokkal, akiknek vértől ragad a kezük". Nem ért egyet ezzel Musztafa Hegazi, az ideiglenes egyiptomi elnök tanácsadója, aki több nyilatkozatában is kiemelte, hogy a Muszlim Testvériség is "részt vehet az egyiptomi nép jövőbe tartó békés menetében".

Hoszni Mubarak 2011-ig tartó elnöksége alatt be volt tiltva a Muzulmán Testvériség elnevezésű szervezet, amely a Mubarak-korszak lezárását követő első parlamenti választásokon a legnagyobb támogatottságot szerezte meg. Mohamed Murszit 2012-ben a Muzulmán Testvériség jelöltjeként választották elnökké, hivatalától ez év július 3-án fosztották meg.