A Biblia terjesztéséért és házi imádságok szervezéséért ítélt 10 év börtönre egy keresztényt az iráni bíróság.

Tízéves börtönbüntetésre ítéltek egy vádlottat a Biblia terjesztéséért Iránban, miután az ügyében eljáró bíróság szerint a tett az iszlám állam elleni bűncselekménynek minősült - közölte kedden a Fides vatikáni sajtószolgálat.

Bírósági iratok szerint az iszlám vallását feladva megkeresztelkedett elítélt, Mohamed Hadi Bordbar bevallotta, hogy feladatának tekintette a hittérítést, e célból pedig a Biblia 12 ezer példányát osztogatta szét.

A férfi lakásán tartott decemberi házkutatás során a hatóságok hatezer Bibliát és számos más keresztény kiadványt találtak.

A férfi emellett az iráni jog szerint illegális "házi imahelyet" is felállított otthonában. Megkeresztelkedése miatt 2009-ben már elítélték, de akkor óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A Fides egy másik hasonló iráni esetről is beszámolt kedden, egy iráni keresztényt egy év börtönre és kétéves száműzetésre ítéltek a Biblia terjesztése és házi imák tartása miatt.

Keresztény szervezetek szerint az esetek azt jelzik, hogy az iszlám köztársaságban egyre nagyobb nyomás nehezedik a kikeresztelkedő emberekre, a fiatalok kereszténység iránti érdeklődésének növekedését pedig aggodalommal figyelik a hatóságok.

Haszan Róháni iráni elnök a közelmúltban ugyanakkor polgárjogi reformokról beszélt, illetve arra kérte az országot irányító vallási tanácsot, hogy hagyjon fel az emberek mindennapi életébe való beavatkozással. 2006-os népszámlálási adatok szerint 109 ezer keresztény él a 70 milliós Iráni Iszlám Köztársaságban. Az ország alkotmánya egyébként négy vallást ismer el hivatalosan, köztük a kereszténységet is, valamint biztosítja a vallásszabadságot az állam minden polgára számára.