Előrehozott választás lesz Csehországban

Vágólapra másolva!
Keddi rendkívüli ülésén a cseh alsóház megszavazta önmaga feloszlatását, így ősszel parlamenti választások jönnek. 
Vágólapra másolva!

A cseh képviselőház kedden Prágában megszavazta önmaga feloszlatását, s ezzel szabaddá tette az utat az előre hozott választások előtt.

A feloszlatás hivatalossá válásához szükség van Milos Zeman államfő jóváhagyására is, s ő írhatja ki az előre hozott választásokat. A várakozások szerint a voksolást október 25-én és 26-án bonyolítják le, a végleges időpont Zeman és a pártvezetők pénteken esedékes találkozóján születhet meg.

A feloszlatás mellett 140 képviselő szavazott, hússzal többen, mint amennyi elvben a szükséges háromötödös többséghez kell a 200 tagú képviselőházban.

A határozati javaslat mellett érveltek a szociáldemokraták, a kommunisták, a Közügyek párt és a konzervatív TOP 09.

A konzervatív Polgári Demokratikus Párt (ODS) frakciója a szavazás előtt tiltakozásul elhagyta az üléstermet. Csehország június közepén zuhant belpolitikai válságba, amikor korrupciós ügyek és egy megfigyelési ügy kapcsán lemondott Petr Necas miniszterelnök (ODS).

Milos Zeman köztársasági elnök a pártok ellenkezésével nem törődve a balközép politikusnak elkönyvelt Jirí Rusnokot bízta meg a szakértői kormány megalakításával, de alig két héttel ezelőtt ez a kormány elbukta a bizalmi szavazást a képviselőházban. Ez alkalommal azonban az is kiderült, hogy a jobbközép koalíció mögött sem áll már többség.

Rusnok kormánya ügyvivőként a helyén marad az előre hozott választásokig, illetve az új kormány felállásáig.

A felmérések szerint a szociáldemokrata párt kerülhet ki a legnagyobb erőként a választásokból (30-35 százalék) a kommunisták előtt (15-20 százalék), a TOP 09 12-15 százalékot szerezhet, míg az ODS 5-12 százalékot.

Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata párt elnöke a keddi prágai rendkívüli parlamenti ülésen úgy fogalmazott, hogy "az új választások jelentik az egyetlen kiutat a válságból".

Megfigyelők szerint a baloldali Zemannak hátteret biztosító, két évvel ezelőtt alakított párt, a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) előtt megnyílik a parlamentbe való bejutás lehetősége.