Több mint ezer halott lehet a szíriai gáztámadásban

2013.08.21. 16:21

A szíriai lázadók szerint több mint 1300-an haltak meg egy vegyi támadásban szerdán reggel. Nem látnak már esélyt a politikai rendezésre.

A szíriai ellenzék szerint 1300-nál is több halálos áldozatot követelt a szíriai kormányhadsereg egy mérges gázzal végrehajtott támadása szerdán Damaszkusz külvárosában.

George Szabra, a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet egyik vezetője isztambuli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nemzetközi közösség a hallgatással cinkosságot vállal a "vegyi fegyveres támadás" elkövetőivel. Szabra szerint a kormányerők által végrehajtott "mészárlás" végképp ellehetetlenítette a szíriai válság politikai megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A szíriai hadsereg határozottan cáfolta, hogy vegyi fegyvert használt volna, és "alaptalannak" nevezte az erre vonatkozó állításokat.

YouTube-on sokkoló videók láthatók arról, hogy egy kórházban halott gyerekeken átlépdelve próbálják ellátni a sebesült embereket. (A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.) A videók hitelességét egyelőre nem tudták bizonyítani.

áldozatokat azonosítanak Damaszkuszban, ahol a szíriai kormányerők feltehetőleg vegyi fegyvert vetettek beForrás: AFP/SHAAM NEWS NETWORK