Vegyi fegyverekkel gyilkoltak Szíriában

2013.08.21. 08:52

Ellenzéki aktivisták szerint több százan meghaltak, amikor vegyi fegyvereket vetettek be Damaszkusztól keletre.

Több tucatnyian meghaltak egy vegyifegyveres támadásban Damaszkusztól keletre - írja a BBC szíriai ellenzékiekre hivatkozva. A vegyi töltettel felszerelt rakétákat szerda reggel lőtték ki Gúta régióban. A területen már huzamosabb ideje súlyos harcok dúlnak a kormányerők és a lázadók között. 

A YouTube-on sokkoló videók láthatók arról, hogy egy kórházban halott gyerekeken átlépdelve próbálják ellátni a sebesült embereket. (A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.) A videók hitelességét egyelőre nem tudták bizonyítani.

Áldozatokat azonosítanak Damaszkuszban, ahol a szíriai kormányerők feltehetőleg vegyi fegyvert vetettek beForrás: AFP/SHAAM NEWS NETWORK

Az ENSZ ellenőrei már korábban az országba érkeztek, mert vasárnap érkeztek hírek arról, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Aszadék.

Az MTI úgy tudja, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők mérgesgázt vetettek be a lázadók kezén lévő Gúta környékén és legalább 213, de egyes források szerint akár 430 ember halálát is okozhatták, közöttük nőkét és gyerekekét.

Korábban a lázadók, és a kormányerők is azzal vádolták meg egymást, hogy vegyi fegyvereket vetettek be a harcban, de bizonyíték egyik féllel szemben sincs.

Az Asszad-rezsim hírügynöksége szerint semmi alapja nincsen a híreknek. Azok csak azért kezdtek el éppen most keringenik, mert az ENSZ ellenőrei érkeztek az országba.

A brit külügyminiszter William Hague és az Arab Liga is aggodalmát fejezte ki az esettel kapcsolatban és arra szólították fel a szír kormányt, hogy haladéktalanul engedje be a szakértőket a területre.