Robert Bales őrmester sajnálja és gyáva tettnek tartja, hogy másfél éve Afganisztánban lelőtt 16 ártatlan embert. Ha szerencséje van, 20 év múlva szabadulhat.

Csütörtöki meghallgatásán bocsánatot kért tettéért az a 39 éves amerikai katona, aki 2012 márciusában két afganisztáni faluban 16 lakost (többségükben nőket és gyerekeket) mészárolt le - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Robert Bales őrmester júniusban bűnösnek vallotta magát, így a beismeréssel valószínűleg elkerüli a halálbüntetést. Ha nem tényleges életfogytiglanra ítélik, leghamarabb 20 év múlva szabadulhat.

Bales a mostani meghallgatáson többször sajnálatát fejezte ki "gyáva tettéért". Az áldozatok hozzátartozói közül többen jelen voltak. Egyikük, Hadzsi Mohamed Vazir, 11 családtagját vesztette el az ámokfutás során, köztük az édesanyját, a feleségét és hat gyermekét. Ő 550 ezer dollár kártérítést kapott az amerikai államtól, az összes kártérítés megközelíti az egymillió dollárt.

Az ügyészek megkérdőjelezték Bales megbánásának őszinteségét. Lejátszották egy telefonbeszélgetés hangfelvételének egy részletét, amelyen a bebörtönzött őrmester és a felesége nevetve beszélnek az esetről. Bales ügyvédei szerint a beszélgetést kiragadták a kontextusából.

Bales az éj leple alatt támadott meg két afgán falut Kandahár tartományban. Nem teljesen világos, hogy miért tette. Saját bevallása szerint a negyedik afganisztáni bevetése során súlyos lelki problémái voltak, erősen ivott, és kábítószerekkel is élt.