Bocsánatot kért az afgán gyerekeket gyilkoló katona

Vágólapra másolva!
Robert Bales őrmester sajnálja és gyáva tettnek tartja, hogy másfél éve Afganisztánban lelőtt 16 ártatlan embert. Ha szerencséje van, 20 év múlva szabadulhat.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki meghallgatásán bocsánatot kért tettéért az a 39 éves amerikai katona, aki 2012 márciusában két afganisztáni faluban 16 lakost (többségükben nőket és gyerekeket) mészárolt le - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Robert Bales őrmester júniusban bűnösnek vallotta magát, így a beismeréssel valószínűleg elkerüli a halálbüntetést. Ha nem tényleges életfogytiglanra ítélik, leghamarabb 20 év múlva szabadulhat.

Bales a mostani meghallgatáson többször sajnálatát fejezte ki "gyáva tettéért". Az áldozatok hozzátartozói közül többen jelen voltak. Egyikük, Hadzsi Mohamed Vazir, 11 családtagját vesztette el az ámokfutás során, köztük az édesanyját, a feleségét és hat gyermekét. Ő 550 ezer dollár kártérítést kapott az amerikai államtól, az összes kártérítés megközelíti az egymillió dollárt.

Az ügyészek megkérdőjelezték Bales megbánásának őszinteségét. Lejátszották egy telefonbeszélgetés hangfelvételének egy részletét, amelyen a bebörtönzött őrmester és a felesége nevetve beszélnek az esetről. Bales ügyvédei szerint a beszélgetést kiragadták a kontextusából.

Bales az éj leple alatt támadott meg két afgán falut Kandahár tartományban. Nem teljesen világos, hogy miért tette. Saját bevallása szerint a negyedik afganisztáni bevetése során súlyos lelki problémái voltak, erősen ivott, és kábítószerekkel is élt.