Kiengedték a börtönből Hoszni Mubarakot

Vágólapra másolva!
Helikopterrel hagyta el a börtönt csütörtökön Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök. Hamarosan már házi őrizetben várhatja a másodfokú tárgyalást.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön elhagyta a börtönt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök. A két éve megbuktatott politikust helikopterrel egy katonai kórházba szállították - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Mubarakot valószínűleg hamarosan házi őrizetbe helyezik. A BBC szerint azonban a kiengedését Egyiptomban sokan úgy értékelik, hogy a hatalmat nemrég átvevő hadsereg vissza akarja csinálni az elmúlt évek politikai változásait.

Csütörtökön Mubarak több tucat híve jelent meg a börtön előtt, zászlókkal ünnepelve. A bíróság szerdán határozott úgy, hogy a volt elnök házi őrizetbe kerülhet, az ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen. Mubarak ugyanis több mint két évig volt börtönben, letöltötte azt a maximális időt, ameddig egy személy Egyiptomban a jogerős ítélet kimondásáig fogva tartható.

A 85 éves Mubarakot, aki 1981-től 2011 februárjáig irányította az észak-afrikai országot, belügyminiszterével együtt tavaly életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyiptomi "arab tavasz" során alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető haláláért. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a védelem fellebbezést nyújtott be, a másodfokú tárgyalást még nem tűzték ki.