A szíriaiak csaknem egyharmada menekült

2013.08.23. 13:54

Hárommillió gyereknek kellett elhagynia az otthonát, az UNICEF szerint felfoghatatlan az a szenvedés, amivel szembe kell nézniük.

Több mint hárommillió szíriai gyerek hagyta már el az otthonát a 2011 márciusa óta zajló szíriai konfliktus miatt, közülük egymillióan külföldre menekültek - derült ki az ENSZ adataiból. Ez a szám a "szégyen egyik mérföldköve" a világszervezet gyermekalapja (UNICEF) és menekültügyi szakosított szerve (UNHCR) szerint. "A szíriai fiatalok elvesztik otthonukat, családtagjaikat és a jövőjüket" - mutatott rá a polgárháború borzalmaival kapcsolatban António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az országból elmenekült kiskorúak többsége a szomszédos Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban, valamint Egyiptomban talált menedéket. "Olyan gyerekekről beszélünk, akiket elszakítottak otthonuktól, talán még a családjuktól is" - mondta Anthony Lake, az UNICEF igazgatója, aki szerint felfoghatatlan az a szenvedés, amivel ezeknek a kiskorúaknak szembe kell nézniük.

Az ENSZ felhívta a figyelmet arra a kétmillió gyermekre is, akik Szírián belül kerestek máshol menedéket. A világszervezet szerint a többségük ki van téve támadások veszélyének, egy részüket pedig - az emberi jogokat súlyosan megsértve - bevonják az erőszakos harcokba.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Szíria 23 millió lakosa közül összesen hétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat, közülük kétmillióan menekültek külföldre. A polgárháborúnak eddig mintegy százezer halálos áldozata volt, ebből hétezer kiskorú.

A frankfurti székhelyű Medico International segélyszervezet szerint súlyos problémát jelent az is, hogy a közel-keleti országban nincs lehetőség a lakosok megfelelő orvosi ellátására. "Szükség van gyógyszerekre, mindenekelőtt a harcok által közvetlenül érintett területeken. Ezenkívül egyre több élelmiszersegélyre is rászorulnak a szíriaiak" - hangsúlyozta az egyik német rádióadónak Martin Glasenapp, a Medico szóvivője.