Lesz amnesztia, de nem a Pussy Riotnak

Vágólapra másolva!
Az orosz alkotmány elfogadásának a huszadik évfordulóját ünnepelnék amnesztiával, a punkegyüttes tagjainak azonban még véletlenül sem lesz esélyük a szabadulásra.
Vágólapra másolva!

Nem vonatkozna a készülő amnesztiatörvény a Pussy Riot orosz punkegyüttes elítélt tagjaira - tudta meg a Vedomosztyi című orosz napilap. A duma Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális-demokrata képviselőcsoportja december 12-re, az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulójára készíti elő javaslatát, amely fogyatékkal élőkre, idős emberekre és kiskorúakra, valamint kiskorú gyermekeket nevelő anyákra is vonatkozna. Az amnesztiatörvény azonban nem érintené a súlyos, valamint a szélsőséges indíttatásból elkövetett bűncselekmények elkövetőit.

Ennek megfelelően nem szabadulhatna ki büntetése lejárta, azaz jövő év márciusa előtt a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja sem. Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát tavaly augusztusban két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte a bíróság vallási gyűlöletből elkövetett huliganizmus miatt.

A fiatal nők ügyvédei kérelmezni fogják, hogy védenceik munkára válthassák a javító-nevelő tábori büntetést. Erre ugyan nem volt még példa Oroszországban, de az ügyvédek szerint a precedenst meg lehetne teremteni. A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tavaly februárjában tartott Putyin-ellenes "punk ima" résztvevői több alkalommal hiába fordultak a bírósághoz, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék őket.

A liberális-demokraták által javasolt amnesztia egyébként mintegy 200 ezer embert érintene Oroszországban. A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy az orosz törvényhozás júliusban amnesztiát hirdetett a gazdasági bűncselekmények elkövetőinek, de a döntés alapján eddig kevesebb mint 100 ember szabadult ki.

Április óta a duma előtt van az a kommunista párti javaslat, amely azokra terjesztené ki a kegyelmet, akiket a rendőrség és a tüntetők összecsapásával végződött tavaly májusi, Bolotnaja téri tiltakozó megmozdulás miatt vádoltak meg erőszakkal. Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanácsban is készül egy amnesztiajavaslat a december 12-i alkotmányünnepre. Mihail Fedotov, a testület elnöke mindenkire kiterjesztené a kegyelmet, aki az 1990-es és 2000-es években nem erőszakos bűncselekményt követett el. Ebbe a körbe Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev, a Jukosz olajcég volt vezetői is bekerülhetnének.