Potyautasokat dobhatott a tengerbe egy hajóskapitány

2013.08.23. 11:36

A Kongóból Argentínába induló hajó román kapitánya az Atlanti-óceán közepén vette észre a négy potyautast. A gyanú szerint összekötözték és a tengerbe dobták őket.

Előzetes letartóztatásba helyeztek Argentínában egy román hajóskapitányt, az ugyancsak román első tisztjét és a legénység Fülöp szigeteki állampolgárságú öt tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Atlanti-óceánon való átkelés közben a tengerbe dobtak négy kongói potyautast.

A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó RM Power óceánjáró július elején indult Kongóból az argentin Rosario kikötőjébe. Nem sokkal a horgony felhúzása után hét kongói potyautast találtak a fedélzeten, ezért visszatértek a kikötőbe és partra tették őket, ahol a formaságok elintézése két napig tartott.

Néhány nap múlva, amikor a hajó már négyszáz kilométernyire az afrikai partoktól, nemzetközi vizeken járt, újabb négy potyautas került elő, akiket a gyanú szerint összekötöztek és a tengerbe dobtak.

A román médiában nagy visszhangot keltő ügyről a Digi 24 hírtelevízió kiderítette, hogy az újabb potyautasok hazaszállítása 120 ezer dollárba került volna az óceánjáró tulajdonosának. A hírforrás azt is tudni véli: a gyilkosságra úgy derült fény, hogy az eset után a 21 fős legénység néhány tagja felmondott, és az óceánjáró görög tulajdonosa pedig vizsgálatot, hogy kiderítse a felmondások okát. Florin Filip kapitány állítólag arról tájékoztatta megbízóját, hogy a négy potyautas magától ugrott a tengerbe.

Az argentin hatóságok egy másik gyanús halálesetet is vizsgálnak: korábban ugyanis a dél-amerikai Parana folyóba esett tisztázatlan körülmények között az RM Power legénységének egyik tagja.