Elfogtak két indiai erőszakoskodót

2013.08.24. 13:21

Őrizetbe vették Indiában a csütörtöki mumbai csoportos nemi erőszak két gyanúsítottját az öt közül - jelentette be szombaton a helyi rendőrség. Egyben gyors igazságszolgáltatást ígért az ügyben, amely egy tavaly decemberi súlyos eset után ismét közfelháborodást váltott ki az országban.

A gyanúsítottak egy 22 éves fotóriporter nőt erőszakoltak meg egy elhagyott textilgyári üzem területén, férfi kísérőjét pedig - akiről kiderült, hogy szintén újságíró - megverték és megkötözték. A fiatal nő belső sérüléseket szenvedett, kórházba szállították, állapota stabil.

Az újságírók lapjuk megbízásából mentek a helyszínre fotókat készíteni. A rendőrség közlése szerint az üzemnél találkoztak a gyanúsítottakkal, akik felajánlották nekik, hogy segítenek engedélyt szerezni az omladozó épületen belüli fényképezéshez. Egy lap korábbi értesülése szerint az öt férfi megjegyzéseket tett a nőre és molesztálta. A másik újságíró megpróbálta megvédeni őt, ekkor verték meg a férfit.

A rendőrség azóta mintegy húsz embert hallgatott ki az esettel kapcsolatban, két gyanúsítottat elfogott, hármat pedig köröz. Az első őrizetbe vett egy 19 éves munkanélküli, ő vallott a többiekre - közölte a rendőrség.

Az eset azért okozott a szokásosnál is nagyobb felháborodást, mert kísértetiesen hasonlít arra a decemberi újdelhi tragédiára, amikor egy 23 éves diáklányt egy mozgó buszon erőszakolt meg és bántalmazott bestiálisan öt férfi, miután a barátját összekötözték. A lány két héttel később belehalt sérüléseibe. A nemi erőszak elkövetőit a rendőrség elfogta, s életfogytig tartó börtönnel sújtották őket.

Az akkori eset miatt országszerte tiltakozó megmozdulások voltak, aminek hatására szigorították a vonatkozó törvényeket és próbáltak javítani a rendőrök hozzáállásán. Beszámolók szerint Indiában a rendőrség nem minden esetben foglalkozik komolyan azokkal a feljelentésekkel, amelyeket nemi erőszak áldozatául esett nők tesznek.