Valamire készülnek az amerikaiak Szíriában

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök a hétvégére összehívta a biztonsági tanácsadóit, hogy átbeszéljék a szíriai helyzetet. Az amerikai flotta közben fokozza jelenlétét a Földközi-tengeren.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük a Szíriával kapcsolatos opciókat, köztük egy esetleges katonai akció lehetőségét - közölte pénteken este egy hivatalos forrás. A nevének elhallgatását kérő személy ugyanakkor óva intett az olyan várakozástól, hogy a hétvégi tanácskozáson máris végleges döntés születhet Szíriát illetően, viszont pénteken Obama drámai hangot ütött meg, amikor kijelentette, közeleg a döntés ideje Szíriáról.

Áldozatokat azonosítanak Damaszkuszban, miután a kormányerők vegyi fegyvert vetettek be Forrás: AFP/SHAAM NEWS NETWORK

Az amerikai hadsereg eközben konkrét előkészületeket tett egy Szíria elleni katonai akcióra. A védelmi tárca egy magas rangú hivatalnoka a CNN tévéadónak nyilatkozva elmondta: a vezérkar "felfrissítette" a lehetséges támadási célpontok jegyzékét, a tervek robotrepülőgépek bevetését is előirányozzák. Martin Dempsey vezérkari főnök szombaton a Fehér Házban várhatóan az elnök elé terjeszti a támadással kapcsolatos opciókat - jelentette a CBS televízió.

Ezzel párhuzamosan az amerikai haditengerészet fokozza jelenlétét a Földközi-tenger térségében. A 6. flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a korábbi tervvel ellentétben a USS Mahan romboló mégis a térségben marad. Ezzel az amerikai flottának négy, robotrepülőgépekkel felszerelt rombolója tartózkodik a Földközi-tengeren. Igaz, a Pentagon hivatalosan azt hangsúlyozta, hogy a haditengerészet semmilyen parancsot nem kapott egy szíriai katonai hadműveletre való felkészülésre.

A szíriai polgárháború egyre pusztítóbb erővel folyik, a kormány ellen harcoló erők szerdán bejelentették, hogy a hadsereg ideggázt vetett be aznap hajnalban Damaszkusz keleti peremén, és a támadásban 1300 ember életét vesztette. Az üggyel rendkívüli ülésen foglalkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. Később az amerikai hírszerzés is megerősítette, hogy vegyi fegyvert vethettek be a kormányerők.

A konfliktus 29 hónapja tart, az ENSZ becslése szerint eddig már több mint százezer áldozattal, többségük civil. A fél ország lakossága földönfutóvá vált, és olyan menekültáradat indult meg, amelyre a ruandai népirtás óta nem volt példa. A nagyhatalmak eddig mégsem avatkoztak be a konfliktusba.

A szíriai eseményeket ezen a címkeoldalon követheti, itt pedig arról olvashat, milyen az élet a Szíriával szomszédos országok menekülttáboraiban, ahová már 1,7 millió szíriai menekült.