Vasárnap dől el, mi lesz Szíriával

Vágólapra másolva!
A vezető nyugati nagyhatalmak, valamint Törökország, Jordánia, Szaúd-Arábia és Katar fegyveres erőinek vezetői vasárnap vitatják meg a szíriai helyzetet.
Vágólapra másolva!

Amerikai sajtóforrások szerint a Jordániában megtartandó, háromnaposra tervezett tanácskozást már két hónappal ezelőtt elkezdték szervezni, ám annak különös aktualitást ad a héten Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadás, amelynek a szíriai ellenzék szerint mintegy 1300 halálos áldozata volt.

Az eseményen amerikai, brit, francia, német, kanadai, olasz, jordániai, szaúdi és katari katonai vezetők vesznek részt. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megkezdte a földközi-tengeri haditengerészeti erőinek átrendezését annak érdekében, hogy lehetővé tegye Barack Obama elnök számára a katonai csapás elrendelését.

Az Egyesült Államok F-16-os repülőgépeket és Patriot rakétákat állomásoztat Jordániában, amely a külföldre menekült szíriaiak mintegy egynegyedét fogadta be. Washington azt tervezi, hogy kémrepülőgépet bocsát Amman rendelkezésére a jordániai-szíriai határ ellenőrzésére.

A szíriai kormány együttműködni fog az ENSZ-ellenőrökkel, és engedélyezni fogja nekik, hogy felkeressék azt a helyszínt, ahol a minap gyaníthatóan a mérgesgáz-támadás történt - közölte szombat este Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, miután telefonon beszélt szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel. Az Irna iráni hírügynökség szerint Moallem azt mondta, hogy "a szíriai kormány együtt fog működni a Szíriában lévő ENSZ-misszióval, hogy létrejöjjenek a körülmények ahhoz, hogy felkereshessék azokat az övezeteket, ahol terrorcsoportok és szunnita terroristák vegyifegyver-támadást hajtottak végre". Moallem szerint Teherán jelenleg tárgyalásokat folytat az ENSZ-misszióval útja előkészítéséről.