Washington újabb rombolót vezényelt a szíriai partokhoz, a beavatkozásról nincs döntés

Vágólapra másolva!
A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint "a Stout a Földközi-tengeren van, és kelet felé tart". Mint közölte, ez az újabb katonai hajó a Mahan rombolóval együtt teljesít majd szolgálatot, idővel pedig felváltja azt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mahan hadihajó mikor tér vissza a hazai kikötőbe, a Virginia szövetségi államban található Norfolkba.

Szíria közelében jelenleg négy, Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajó várja a parancsot, hogy csapást mérjen a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimre. Normális esetben három amerikai romboló állomásozik a Földközi-tengeren.

Barack Obama amerikai elnök szerdán kijelentette, még nem hozott döntést a Szíria elleni katonai csapásról, de rámutatott, hogy a fontolgatott "korlátozott akció" célja Damaszkusz elrettentése lenne attól, hogy a jövőben ismét vegyi fegyvereket vessen be.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint nem biztos az amerikai hírszerzésnek az az értesülése, amely a szíriai elnökhöz vagy belső köréhez köti a múlt heti vegyifegyver-támadást.

Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselők utaltak arra, hogy továbbra is vannak kérdőjelek arra vonatkozóan, hogy ki ellenőrzi a szíriai vegyifegyver-raktárakat, és kétséges az is, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendelt volna el egy ilyen támadást.

Egyre többen ellenzik a beavatkozást

Időközben egyre erősödtek a fenntartások csütörtökön a Szíria ellen tervezett nyugati katonai csapással szemben. Némelyest visszakozott a beavatkozást leginkább sürgető Egyesült Államok mellett eddig határozottan kiálló Nagy-Britannia, az orosz államfő és a német kancellár pedig fontosnak nevezte, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) megvitassa.

Elképzelhetetlen, hogy Nagy-Britannia katonai csapást mérjen Szíriára, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) erős ellenállásba ütközik a terv - jelentette ki a brit kormányfő csütörtökön a parlamentben. David Cameron leszögezte: az esetleges katonai akció csak és kizárólag a vegyi fegyverek újbóli bevetésének megakadályozására irányulhat, és megindítása előtt minden lehetséges diplomáciai utat végig kell járni a nemzetközi szervezetben. Addig nem indulhat támadás, ameddig az ENSZ helyszínen tartózkodó ellenőrei nem fejezték be munkájukat, s a brit parlament nem szavazta meg a beavatkozást - hangoztatta a miniszterelnök.

Habár a brit nemzetbiztonsági tanács szerdán támogatta, hogy katonai akció induljon Szíria ellen, valószínűtlen, hogy ehhez a BT is hozzájáruljon, mivel annak két állandó tagja, Oroszország és Kína egyértelműen elutasítja a beavatkozást.

A brit kormányfő ugyanakkor azt is közölte, hogy az ENSZ BT felhatalmazása nem az egyetlen jogalap a beavatkozásra. A miniszterelnöki hivatal csütörtöki jelentésében azt írta, hogy a lakosság védelme érdekében végrehajtott csapás a nemzetközi humanitárius jog szerint az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is jogszerű lenne.

Fontos, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szíriai vizsgálatáról szóló jelentését a Biztonsági Tanács (BT) megvitassa - a Kreml közlése szerint ebben egyetértett csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár.

"Részletes véleménycsere zajlott a szíriai válság különböző vonatkozásairól. Mindkét fél abból indul ki, hogy az ENSZ keretein belül és más formátumokban folytatódik az intenzív munka a kialakult helyzet politikai-diplomáciai rendezésére. Fontosnak ítélték, hogy a Biztonsági Tanácsban meg kell tárgyalni az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését" - olvasható a Kreml közleményében.

Időközben Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy Szíriában megakadályozza az erőszakos forgatókönyv megvalósítását.

Szombatig tart az ellenőrök vizsgálata

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön Bécsben közölte, hogy a feltételezett vegyifegyver-támadást vizsgáló ENSZ-ellenőrök péntekig folytatják munkájukat, és szombat reggelig távoznak Szíriából. A főtitkár ismét síkraszállt azért, hogy az ellenőröknek lehetőségük legyen befejezni a vizsgálatot. Elmondta, hogy előző nap tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy álláspontja szerint a válságot békés eszközökkel kell megoldani. Hozzátette, hogy megosztják az ellenőrök által összegyűjtött adatokat, a minták alapján készített elemzést az ENSZ Biztonsági Tanácsával, és általában a világszervezet tagjaival.

Az iráni forradalmi gárda parancsnoka Izrael azonnali lerombolásával fenyegetőzött arra az esetre, ha az Egyesült Államok katonai támadást intéz Szíria ellen. Az iráni Tasnim hírügynökségnek adott nyilatkozatában Mohammad Ali Dzsafari megfenyegette az Egyesült Államokat, azt hangoztatva, hogy az esetleges támadás egy "második Vietnamot" jelentene Amerika számára. Irán Szíria fő szövetségese. Teherán a szíriai felkelőket vádolta az augusztus 21-én történt, több száz halálos áldozatot követelő, állítólagos vegyifegyver-támadás végrehajtásával.