Obama odacsapna Szíriának, de felhatalmazást kér

Barack Obama és Joe Biden a Fehér Ház Ovális irodájában
Vágólapra másolva!
Az amerikai Kongresszustól kér felhatalmazást Barack Obama elnök ahhoz, hogy az Egyesült Államok légicsapást mérjen a szíriai kormányerőkre, megtorlásul az állítólagos gáztámadásért. Az oroszok bizonyítékokat követelnek, de Szíria már a bombázásra készül.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy szavazást kér a Kongresszusban arról, megindíthatja-e az amerikai hadsereg a szíriai rezsim elleni légicsapást - derült ki a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott szombati sajtótájékoztatón.

Az amerikaiak szerint nincs kétség afelől, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a helyi lázadók elleni harcban, több mint ezer civil halálát okozva ezzel. Obama szerint ezt meg kell torolni. A szíriai hatalom tagadja a gáztámadást.

A Kongresszus szeptember 9-én ül össze, addig kell az elnöknek meggyőznie a képviselőket. Obama az esetleges légicsapás időpontjáról azt mondta, az amerikai hadsereg akár már holnap el tudná indítani, ő maga pedig is kész rá, hogy felhatalmazást kap, akkor meghozza ezt a döntést.

Ez nem maradhat büntetlenül

Az elnök szerint az Egyesült Államoknak nemcsak a hatalmas katonai ereje tudatában kell cselekednie, hanem arra is gondolnia kell, hogy a legrégebbi alkotmányos demokráciaként példát mutat a többi országnak. Ezért nem teheti meg, hogy egy olyan gaztettet, mint a vegyi támadás, büntetlenül hagy. "Milyen üzenetet küldünk azzal, ha egy diktátor megölheti gyerekek százait, és nem számoltatják el érte?" - tette fel a kérdést.

Barack Obama és Joe Biden a Fehér Ház Ovális irodájában Forrás: AFP/Fehér Ház/Pete Souza

Hozzátette, nem várhatja el, hogy minden ország egyetértsen a döntésével, és tisztában van vele, hogy nem könnyű döntés egy újabb háborút indítani, amikor az afganisztánit még csak most zárják le. De attól, amit a szíriai rezsim tett, el kell rettenteni másokat, és el kell érni, hogy mindenki elszámoltatható legyen - jelentette ki.

A sajtótájékoztató végén Obama elköszönt, és sarkon fordulva bement a Fehér Házba, az egyik tudósító hiába kiáltotta felé azt a kérdést, hogy "Mi lesz, ha a Kongresszus nem járul hozzá a támadáshoz?".

Putyin bizonyítékokat követel

Az oroszok egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy a gáztámadás megtörténte bizonyított. Vlagyimir Putyin orosz államfő a kétségeit hangoztatta, és azt mondta, ha az USA-nak vannak bizonyítékai, azokat be kellene mutatnia. Az orosz államfő azt reméli, hogy a G20-as csoport jövő csütörtökön kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján találkozhat Obamával, és vele, valamint a fórum többi résztvevőjével megvitathatják a szíriai helyzetet.

Putyin szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben hány alkalommal kezdeményezett fegyveres összecsapásokat a világ különböző régióiban. "És ez vajon megoldott egyetlen egy problémát is?" - kérdezte, és Irakot, valamint Afganisztánt említette, ahol "sem nyugalom, sem demokrácia nincs, amire partnereink törekedtek".

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha csapást mér Szíriára, az "az országon kívül reakciókat fog kiprovokálni". Illúzió azt gondolni, hogy a térségbeli katonai beavatkozás következményei Szíriai határain belül maradnak - mondta Mohammad Ali Dzsafari az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Szíria már készül a támadásra

A dpa német hírügynökség arról számolt be, hogy a szíriai a kormányerők damaszkuszi lakóépületekben, iskolákban és diákotthonokban helyeznek el katonai alakulatokat és felszerelést. A főváros diplomáciai negyedében egy mecsetet már kaszárnyává alakítottak át. A lakosság egy része eközben megpróbál katonai szempontból kevésbé frekventált területeken biztonságosabb elhelyezést találni, és megnőtt a kifelé irányuló forgalom a libanoni és törökországi határállomásokon is.

A lehetséges amerikai csapás hírét hallva újabb menekültáradat indult meg a környező országokba Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

A szíriai állami televízió bejelentette, hogy az ország felkészült mindenfajta támadásra, majd hazafias dalokat kezdett sugározni. Vael Nadír al-Halaki szíriai miniszterelnök a nap folyamán közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy "a hadsereget mozgósították, a katonák ujja a fegyverek elsütőbillentyűjén van".

A szíriai lázadók egyik parancsnoka közölte, csapataik készüklnek rá, hogy az amerikai légicsapások hatásait kihasználó hadműveleteket indítsanak, de nem tervezik, hogy közvetlenül együttműködjenek a nyugati országokkal - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője tagadta, hogy a világszervezet a vegyifegyver-ellenőrök kivonásával utat nyitna az amerikai légicsapásoknak Szíriában és azt mondta, hogy a humanitárius programok folytatódnak az arab országban. Az ENSZ ellenőrei szombaton Hollandiába érkeztek az általuk a Damaszkusz környéki, feltételezett gáztámadások helyszínén összegyűjtött mintákkal. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte, az ellenőrök végleges jelentésének elkészítése két hétig is eltarthat.