Ferenc pápa nemzetközi böjt- és imanapot hirdetett meg a szíriai békéért

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa háborúellenes imanapot hirdetett szeptember 7-re.
Vágólapra másolva!

Szeptember 7-re nemzetközi böjt- és imanapot hirdetett meg Ferenc pápa a szíriai béke érdekében.

Emeljük magasba a kiáltást: békét akarunk a világban! Ne legyen többé háború! Nem az erőszak vezet a békéhez, a háború háborút szül - hangoztatta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren az Úrangyala-imádság (Angelus) előtt mondott hosszú békefelhívásában.

Az egyházfő hozzátette, hogy Szíriában a párbeszéd a béke egyetlen útja. "Minden fél tegye le a fegyvert, és hagyja magát lelkiismerete szavától vezetni, hogy az egyéni érdekek védelmébe való bezárkózás helyett bátran és határozottan lépjenek rá a találkozók és a tárgyalások útjára" - mondta Ferenc pápa egy nappal Barack Obama amerikai elnöknek a Szíriával szembeni katonai csapásról szóló bejelentését követően.

Az egyházfő határozottan elítélte a vegyi fegyverek használatát Szíriában. Kijelentette, hogy aggódik a Szíriában történtek miatt, és tart a háborús helyzet esetleges drámai alakulásától. A Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért meghirdetett imanappal kapcsolatban Ferenc pápa azt mondta, hogy "az emberiségnek szüksége van a békét hirdető tettekre". A szeptember 7-i imanap központi helyszíne a római Szent Péter téren lesz: Ferenc pápa vezetésével itt fognak imádkozni este hét órától éjfélig.

Vatikáni közlemény szerint Ferenc pápa a szíriai helyzetről szombaton rendkívüli megbeszélést tartott a szentszáki államtitkárság és diplomácia vezetőivel.