A német hírszerzés is Aszadot sejti a vegyifegyver-támadás mögött

Vágólapra másolva!
A Spiegel Online értesülései szerint a német hírszerzésnek is birtokába kerülhetett olyan információ, amely az Aszad-rezsim közvetlen felelősségét bizonyítja a szíriai vegyifegyver-támadásban.
Vágólapra másolva!

A német hírszerzés (BND) birtokába került egy olyan, a szíriai vegyifegyver-támadásra vonatkozó információ, amely Bassár el-Aszad elnök felelősségét valószínűsíti - jelentette hétfőn a Spiegel Online.

A német hírportál beszámolója szerint Gerhard Schindler, a BND elnöke hétfőn a Bundestag (a parlament alsóháza) néhány kiválasztott képviselőjével tartott titkos ülésen arról számolt be, hogy az augusztus 21-i, Damaszkusz melletti ideggáztámadás után lehallgatták a libanoni síita Hezbollah milícia egyik magas rangú képviselőjének az iráni nagykövetséggel folytatott telefonbeszélgetését.

Ebben az Aszad elnököt katonailag támogató Hezbollah tisztségviselője állítólag említést tett arról, hogy a mérgező anyagokkal végrehajtandó támadás parancsa a Bassár el-Aszadhoz hű erőktől érkezett.

A Hezbollah embere azt is megjegyezte, hogy a szíriai elnök idegei valószínűleg felmondták a szolgálatot, hiszen ezzel a paranccsal hatalmas hibát követett el.

Gerhard Schindler minderről azt mondta a megbeszélés résztvevőinek, hogy bár egyértelmű bizonyíték nem áll rendelkezésükre, a BND által elvégzett alapos valószínűségelemzés alapján a szíriai kormányerők hajthatták végre az ideggáz-támadást.

A hírportál szerint mindez arra utal, hogy a főváros birtoklásáért vívott harcok a végső szakaszukba érkeztek. A BND szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Spiegel Online értesülését.