Leállítják az utolsó két japán atomreaktort

2013.09.02. 10:46

Japán az utolsó két atomreaktorát is lekapcsolja ellenőrzés céljából. Az ország akár fél évig is atomenergia nélkül maradhat.

Biztonsági ellenőrzés miatt ideiglenesen leállítják Japán két még működő atomreaktorát - közölte a létesítményt üzemeltető cég hétfőn. Az atomblokkok leállásával ideiglenesen szünetelhet az atomenergia-ellátás a szigetországban.

A Kansai Electric Power vállalat közölte, hogy már hétfőn kikapcsolják az Ói városában található erőmű két, még üzemben lévő blokkja közül a hármas számút, a négyes reaktort pedig várhatóan szeptember közepén állítják majd le.

Egyelőre bizonytalan, hogy a július közepén - a heves tömegtüntetések ellenére - újraindított reaktorok mikor lépnek újra működésbe. A japán atomenergia-hatóságok szeptember végéig kiadott engedélye nyomán a szigetország ötven működőképes reaktorából már csak az Óiban található két blokk üzemelt.

A szakemberek június végén vizsgálták a reaktorokat, és úgy találták, hogy "nem jelentenek azonnali, súlyos biztonsági kockázatot", az eredetileg szeptember végére tervezett rutinellenőrzések miatt azonban az Óiban lévő erőműben is feltétlenül le kell állítani az áramtermelést.

Japán az utolsó reaktorok kikapcsolásával az ősz folyamán átmenetileg várhatóan atomenergia nélkül marad, kérdéses ugyanis, hogy az ország többi, még működőképes reaktora mikortól indulhat újra.

Az országban - ahol az atomenergia az energiaszükséglet egyharmadát fedezi - a 2011. márciusi fukusimai atomkatasztrófa miatt július 8. óta rendkívül szigorú nukleáris biztonsági szabályzat van érvényben, amely feljesztéseket ír elő a természeti katasztrófák és más vészhelyzetek okozta üzemzavarok megelőzésére. Az augusztusban a fukusimai 1. számú reaktornál tapasztalt szivárgás pedig tovább élezte az atomerőművek körül kialakult feszült közhangulatot, és fokozta a hatóságok éberségét.

Az atomlétesítményeket üzemeltető cégek engedélykérelmeinek elbírálása akár fél évig is elhúzódhat.