Még évekig Afganisztánban kellene maradniuk az amerikaiaknak

Vágólapra másolva!
Afganisztánban a rendőrség és a katonaiság heti halálozási rátája már tartósan 100 fő felett van. Az afgánoknak egyedül nagyon nehéz fenntartaniuk a rendet, szakértők szerint a megszállóknak még legalább 5 évig maradniuk kellene.
Vágólapra másolva!

Az afgán rendőri és katonai erők túlságosan sok embert veszítenek a harcokban ahhoz, hogy a közeljövőben képessé válhassanak önállóan az ország védelmére - mondta a Guardiannek Joseph Dunford tábornok az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok parancsnoka. Szerinte még legalább ötévnyi nyugati támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy az afgán erők önállóan is ütőképessé váljanak.

Nyáron hetente több mint 100 afgán katona és rendőr halt meg az összecsapásokban.

A tábornok szerint a gyorsan megnövelt létszámú (most 350 ezer fős) helyi biztonsági erőknek már nincs szükségük alapvető harci kiképzésre, de hírszerzés és logisztika terén még bőven van még hová fejlődniük.

A megszálló csapatok hivatalosan idén június óta nem harcolnak, csak kisegítő, támogató feladatokat látnak el Afganisztánban. Obama elnök pedig nyilvánvalóvá tette: a 2014-es tervezett NATO-kivonulás után semmiképp nem akar harcoló amerikaiakat az országban. Az amerikai támogatás végének azonban egyelőre nincs kijelölt céldátuma.