Nem tetszik a kormánynak a verespataki aranybánya

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A verespataki ciános bányászat környezeti kockázatokat hordoz, veszélyezteti a vizek tisztaságát, a biológiai sokféleséget – adott ki közleményt hétfőn a Külügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen. A román kormány a múlt héten törvénytervezetet fogadott el, amely szerint kitermelik az aranyat és az ezüstöt Verespatak térségében.

A két minisztérium közleménye szerint a magyar kormány korábban minden lehetséges fórumon kifejezésre juttatta, hogy elfogadhatatlannak tartja a cianidos technológia alkalmazását. A verespataki aranybánya engedélyezési eljárásban Magyarország kezdettől fogva az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló nemzetközi egyezmény alkalmazását kérte Romániától. Az egyezmény lehetőséget nyújtott arra, hogy Magyarország, mint potenciális hatásviselő ország részt vehessen az engedélyezési eljárásban.

A közlemény szerint a magyar kormány álláspontja változatlan, elvárja a vonatkozó európai szabályok betartását, valamint a tervezett verespataki aranybányászat által veszélyeztetett értékek tiszteletben tartását.