Népszavazás lehet a verespataki aranybányáról

Vágólapra másolva!
Románia elnöke szerint, ha nem sikerül elfogadtatni a társadalommal a tervezett verspataki aranybányát, népszavazást kellene kiírni róla. Traian Basescu ugyanakkor továbbra is támogatja a beruházást.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román elnök nem zárja ki a népszavazás kiírásának lehetőségét az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ügyében - derül ki a román államfővel készítette, az Adevarul.ro portálon hétfőn közölt interjúból.

Az államfő az interjúban bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a román kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította. Basescu szerint ez "gyávaság" volt.

Basescu kijelentette, hogy ő továbbra is a bányaipar híve, de ezt a beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha a társadalom is akarja. Ezért párbeszédet kell kezdeményezni, és ha a kormánynak nem sikerül elfogadtatnia a beruházást, akkor népszavazást írhat ki. A voksolást a jövő évi európai parlamenti választással egy időben bonyolíthatnák le - mondta a politikus.

Verespatakon egy kanadai vállalat akar aranybányát nyitni. A zöldek szerint a beruházás tönkretenné és évtizedekig szennyezné a környezetet, ezért a lakosság ellenzi. 2000-ben volt Verespatakon egy bányabaleset, amikor nagy mennyiségű ciános víz ömlött ki egy tározóból, többek között a Tisza élővilágát is súlyosan károsította.