Brazília kiakadt az amerikai kémkedésen

Vágólapra másolva!
Nagyon rossz néven veszi a brazil kormány, hogy az amerikai titkosszolgák a brazil elnök leveleit olvasgatták. Egy hatalmas fegyverüzletet is visszamondhatnak az ügy miatt.
Vágólapra másolva!

Magyarázatot követel az Egyesült Államoktól a brazilkormány, miután hétfőn kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat (NSA) lehallgatta Dilma Rousseff brazil elnök telefonbeszélgetéseit, és az e-mailjeibe, SMS-eibe is belenézett.

Az állítások egy vasárnapi brazil tévéműsorban hangzottak el, az Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott által kiszivárogtatott dokumentumok egyikére hivatkozva. Eszerint nemcsak Rousseff, de jelöltsége idején a mostani mexikói elnök, Enrique Pena Nieto is célpontja volt az NSA lehallgatásainak.

Dilma Rousseff hétfőn a védelmi, az igazságügyi, a kommunikációs és a külügyminiszterrel tanácskozott arról, hogy milyen választ adjanak a kémkedésre.

Luiz Alberto Figueiredo brazil külügyminiszter mindenesetre rögtön bekérette az amerikai nagykövetet, és azt kérte, hogy az USA a hét végéig adjon magyarázatot a történtekre, amelyek súlyosan sértik Brazília szuverenitását. Elképzelhető, hogy lemondják Rousseff októberre, az Egyesült Államokba tervezett hivatalos látogatását, de Figueiredo ezt nem jelentette ki egyértelműen.

Ennél kellemetlenebb következményei is lehetnek az esetnek, a brazil hadsereg ugyanis arra készül, hogy új vadászgépeket vegyen, és eddig 36 amerikai F18-as gép beszerzése tűnt a legvalószínűbbnek. A kémügy miatt viszont a brazilok akár meg is gondolhatják magukat - írta a Reuters hírügynökség internetes oldala.