Vágólapra másolva!
Izrael kedden az amerikai védelmi minisztériummal együttműködve rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren egy amerikaiak által finanszírozott rakétavédelmi rendszer kipróbálása céljából - közölte az izraeli védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A kísérletet kedden reggel, közép-európai idő szerint 8 óra 15 perckor hajtották végre, majdnem ugyanabban az időpontban, amikor a RIA orosz hírügynökség korábbi jelentése szerint egy orosz radarállomás két ballisztikus rakéta indítását észlelte a Földközi-tenger középső részén.

Az ITAR-TASZSZ szerint az izraeli védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy közös izraeli-amerikai rakétakísérletet végeztek az izraeli Hec-2 rakétavédelmi rendszer kipróbálására. Az első, célpontnak használt Anchor (Horgony) rakétát közép-európai idő szerint 8.15-kor indították el. Az izraeli forrás szerint a kísérlet a Hec-2 rendszer és egyben a tökéletesített Anchor rakéta kipróbálására is szolgált.

Izraeli szakértők szerint a célpontnak használt rakétát minden valószínűség szerint az izraeli légierő egyik repülőgépéről indították a Földközi-tenger felett. Az izraeli védelmi minisztériumban nem szokták pontosítani a rakéták kilövésének módját.

Az izraeli bejelentés magyarázatot adhat a RIA orosz hírügynökség korábbi jelentésére, amely két ballisztikus rakéta kilövéséről szól. Korábban mind a NATO, mind az amerikai, izraeli, német, francia és brit védelmi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tenger medencéjében. Az amerikai haditengerészet európai főhadiszállásának szóvivője kedden leszögezte, hogy amerikai hadihajók nem lőttek ki egyetlen rakétát sem a Földközi-tengeren, a szíriai radarrendszer pedig nem észlelt egyetlen, szíriai területen becsapódó rakétát sem, amint ezt a libanoni al-Manar televízió jelentette egy meg nem nevezett szíriai biztonsági forrásra hivatkozva.

Az Egyesült Államok, amely több hadihajót vezényelt a Földközi-tengerre, katonai csapást fontolgat Szíria ellen, megtorlásul az augusztus 21-én, Damaszkusz egyik külvárosában, állítólag a kormányhadsereg által vegyi fegyverrel végrehajtott támadás miatt.