Lehet, hogy az oroszok beszállnak Szíria megtámadásába

Több ezer menekült kel át Irakba egy pontonhídon 2013. augusztus 15-én. Szíria északkeleti részéből augusztus közepén több mint tízezer kurd menekült el helyi kurdok és az iszlamista lázadók konfliktusa elől.
Vágólapra másolva!
Amerikának és szövetségeseinek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nem javasolta, hogy egyoldalúan akciózzanak Szíria ellen. Ez szerinte egyszerű agresszió lenne. Azt viszont nem zárta ki, hogy egy ENSZ-akció mellé azért odaálljon Oroszország.
Vágólapra másolva!

Egy ENSZ-jóváhagyás nélküli katonai akció Szíria ellen agressziónak minősül Vlagyimir Putyin szemében. Az orosz elnök hosszú interjút adott, ebben beszélt az orosz álláspontról. Oroszország - Kína mellett - két éve következetesen megvétózza a saját állampolgárai ellen háborút folytató Aszad-rezsim elleni ENSZ-lépéseket, és fegyvereket is adott el az országba.

Obama és Putyin a szír fronton is szemben állnak egymással Forrás: Official White House Photo by Pete Souza

Szíriában két éve dúl a háború a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők és felkelőcsoportok között. A halálos áldozatok száma százezer felett van, és több mint egymillió ember menekült el eddig az országból. A nemzetközi szervezetek a ruandai népirtással felérő katasztrófáról beszélnek. Miután a múlt héten felmerült a gyanú, hogy a kormányerők vegyi fegyvert - valamilyen ideggázt - is bevethettek civilek ellen, Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy elhatározta magát az eddig halogatott beavatkozásra. Az amerikai hírszerzésnek ugyanis állítólag bizonyítékai vannak arra, hogy valóban a rezsim használt vegyi fegyvert Damaszkuszban augusztus 21-én, és ezzel 1429 ember, köztük 426 gyerek halálát okozta.

Az elnök ENSZ-támogatás nélkül is belevágna Szíria megleckéztetésébe, de az amerikai kongresszus jóváhagyását kérte ehhez. A döntés szeptember 9-én születik majd meg, de egy tegnapi meghallgatás után az egyik kulcsfontosságú szenátusi bizottság rábólintott egy tervezetre, amely támogatja, hogy az USA katonai csapást mérjen Szíriára. Amerika Obama szándékai szerint nem háborúba indulna, csak egy gyors akciót hajtana végre. A szenátusi tervezet is valami ilyesmit tartalmaz: a katonai akció időtartamát maximum hatvan napra korlátozza, és megtiltja szárazföldi erők bevetését. (Az egyelőre nem eldöntött támadás hátteréről itt írtunk részletesen.)

Vlagyimir Putyin az amerikai tervekre reagált úgy, hogy ellenzi az egyoldalú, az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül megkezdett katonai akciót. Viszont azt is mondta, hogy Oroszország "nem zárja ki", hogy egy ENSZ-támogatott csapás mellé álljon, de csak akkor, ha "minden kétséget kizáróan" bebizonyosodik, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be az állampolgárai ellen.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország mit lépne, ha Amerika mégis katonai akcióba kezdene - ahogy azt Obama tervezi -, azt felelte, hogy még túl korai lenne erről beszélni.