Damaszkusznál támadta a lázadókat a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Szírai lázadók Damaszkuszhoz közeli állásait vették tűz alá a kormányerők. A heves összecsapásokban tizenhatan (köztük egy gyerek) meghaltak.
Vágólapra másolva!

Hevesen lőtték a kormányerők a lázadók állásait szombaton a szíriai főváros közelében, megöltek 16 embert - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint tüzérségi és aknatűz zúdult a Damaszkusztól délre fekvő Moldohíja mezőgazdasági területre, 14 felkelő, egy gyermek és egy másik civil halálát okozva.

Ugyancsak a központ tájékoztatása szerint heves harcok folytak lázadók és Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők között Maalúla keresztény falu körül. A felkelők hétfőn kezdődött térségbeli előrenyomulásának az élén hírek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő elemek állnak, súlyosbítva a félelmeket a szíriaiak és különösen a vallási kisebbségek körében amiatt, hogy az iszlamista szélsőségesek egyre jelentősebb szerephez jutnak a rezsim elleni lázadásban.

A Nyugat támogatta ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) is részt vett a hét közepén Maalúla körüli harcokban, s lerombolt két kormányzati ellenőrzőpontot a kis mezőváros közelében - közölte a fő ellenzéki koalíció pénteken.

"Bármilyen amerikai agresszió Szíria ellen csak azzal lenne magyarázható, hogy (az Egyesült Államok) a terrorizmust támogatja" - hangoztatta Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az al-Ihbáríja állami tv-nek adott, péntek éjjel sugárzott interjújában. Arra biztatta a nemzetközi közösséget, hogy tárjon elő bizonyítékot szaringáz szíriai bevetésére, s azt mondta, hogy egy országa elleni katonai akció "veszélyes lenne, érinthetné Amerika barátait és az egész világot".