Tíznél több állam kész megtámadni Szíriát

Vágólapra másolva!
Kétszámjegyű a Szíriát megtámadni kész államok létszáma az amerikai diplomácia első embere szerint.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Franciaország megerősítette azt a szándékát, hogy közösen lépjen fel Szíria ellen. Ezt a két ország külügyminisztere, John Kerry és Laurent Fabius hangsúlyozta szombat este Párizsban tartott találkozója után.

Előzőleg az EU tagállamainak külügyminiszterei Vilniusban - John Kerry jelenlétében - állást foglaltak amellett, hogy az augusztus 21-i damaszkuszi vegyifegyver-támadásra egyértelmű és határozott választ kell adni Szíriának. A miniszterek ugyanakkor arra szólították fel Washingtont, hogy a tervezett katonai csapást ne hajtsa végre a vegyi fegyverek alkalmazásáról készített ENSZ-szakértői jelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

Párizsi tárgyalásait követően Kerry sajtóértekezletén kijelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök még nem döntött, hogy megvárja-e a szakértői jelentést a katonai csapással.

Az amerikai diplomácia vezetője szólt arról, hogy több ország kész részt venni egy katonai akcióban a szíriai rezsim ellen. "Bizonyos számú - két számjegyű - ország kész részt venni egy katonai akcióban. Van több, katonai akcióra kész ország, amelyet jelenleg használni tudunk olyan jellegű katonai akcióban, amilyet most tervezünk" - fogalmazott Kerry a francia kollégája, Laurent Fabius társaságában tartott sajtótájékoztatón.

A Nizzában tartózkodó Francois Hollande francia államfő eközben üdvözölte, hogy Németország csatlakozott szombaton az európai külügyminisztereknek a damaszkuszi rezsimet elítélő vilniusi nyilatkozatához, még ha a szöveg nem szól is katonai beavatkozásról.

"Megállapítom, hogy pozícióink javulnak, azt látom, hogy az európaiak is összefogtak olyan megoldás támogatására, amely a vegyi fegyverek elítélését jelenti, és a (vilniusi) európai szöveg alátámasztja, hogy a legerősebb bizonyítékelemek mind a (damaszkuszi) rezsim felelősségének irányába mutatnak. Németország (...) csatlakozott ehhez, és hozzájárult, hogy Európa egységes lehessen."

Hollande arról is beszélt, hogy az ENSZ fegyverellenőreinek a szíriai vegyifegyver-bevetésről szóló jelentését valószínűleg a jövő hét végén nyújtják be. "Amikor a(z amerikai) kongresszus már szavazott jövő csütörtökön vagy pénteken, és amikor már kezünkben lesz az ellenőrök jelentése, valószínűleg a hét végén, akkor majd döntenünk kell" - mondta az elnök.