Tokió örömmámorban úszik

Vágólapra másolva!
A döntést sokan együtt virrasztva várták egész éjszaka, és amikor Jaques Rogge bejelentette a végeredményt, a város szinte felrobbant a hangorkántól. Mindenki kiabált, sírt, ugrált és nevetett az örömtől.
Vágólapra másolva!

A BBC tudósítója kora reggel kérdezte az utcán sétálók véleményét, és bár az eufória csillapodott, a meghatottság érzése megmaradt. Senkit sem sikerült találni, aki ellenezné, vagy rossz ötletnek tartaná a 2020-as olimpia megrendezését.

Közgazdászok szerint a tokióiaknak jó okuk van az örömre, a világeseményre számos épületet fel fognak újítani, és a városra sok pénzt fognak költeni.

Az új, extravagáns központi stadiont a világhíres brit építész, Zaha Hadid tervei alapján építik fel, mintegy 1,5 milliárd dollárért. A további fejlesztésekkel együtt azonban összesen 8 milliárd dollár áramlik a városba.

Talán csak Fukusima környékén nem örülnek felhőtlenül a lakosok, a cunamiban megsérült atomerőmű környékén körülbelül 100 ezer ember vár még mindig arra, hogy visszaköltözhessen a házába. Oda is elkelne a pénz, de az ottaniak legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy mostantól nagyobb nemzetközi figyelem hárul arra, hogy mire költi a pénzt a japán kormány.