A norvégiai Utoya szigetén két éve elkövetett mészárlás négy túlélője is bejutott a norvég parlamentbe a hétfői választásokon - közölte a Norvég Munkáspárt.

2011. július 22-én összesen 69 halálos áldozatot követelt az a merénylet, amelyet a 32 éves Anders Behring Breivik követett el. A támadásnak harminchárom túlélője indult a hétfői parlamenti választásokon, közülük négyen bejutottak.

A 32 éves Anders Behring Breivik mintegy két éve pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában lövöldözni kezdett. A robbantásnak nyolc, a szigeten elkövetett vérengzésnek 69 halálos áldozata volt. A szélsőséges jobboldali elkövetőt a Norvégiában kiszabható maximális büntetésre, 21 év börtönre ítélték, amely lejárta után mindaddig meghosszabbítható, amíg úgy ítélik meg, hogy Breivik veszélyt jelenthet a társadalomra.

A hétfői parlamenti választások a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék győzelmét hozták, így Erna Solberg lehet Norvégia új miniszterelnöke. A négy túlélőt bejuttató Norvég Munkáspárt 55 mandátumot szerzett a 196 tagú törvényhozásban. A szavazatok 16,4 százalékával bekerült a parlamentbe a bevándorlás-ellenes populista Haladó Párt (FP) is, amelynek egy ideig a multikulturalizmust elítélő Breivik is tagja volt.

Az FP egyértelműen elhatárolódik a merénylet elkövetőjétől, aki maga is a párt szemére vetette, hogy az túl engedékeny. A párt negyvenéves fennállása óta harmadik legjobb választási eredményét érte el, de 2009-ben elért 22,9 százalékos eredményéhez képest visszaesett a támogatottsága.