Beléd bújt az ördög, te mázlista?

tini ördögűzők, ördögűzés, bob larson, Brynne Larson, Tess és Savannah Shurkenback, a tini ördögűzők az Anderson Cooper Show backstage-ében.
Vágólapra másolva!
Fiatal lányokat küld a gonosz ellen egy amerikai ördögűző, Bob Larson. A lányok bevetése csak a legújabb húzása a gonosz elleni harcban, amire egész gazdasági birodalmat épített fel. Mi a baj a Harry Potterrel, meg lehet-e élni a sokszor hakninak tűnő ördögűzésből, és mit gondol minderről az egyház?
Vágólapra másolva!

A képernyőérzékeny ördögűzők ma már aligha okoznak meghökkenést, hiszen a szórakoztató műfaj kipróbált szereplői, akik sajátos nézői igényeket elégítenek ki. Az arizonai Bob Larson - maga is tapasztalt ördögűző és spirituális vállalkozó - azonban csavart egyet a témán, és a Charlie angyalai motívumra építve odadobta a médiának a saját tini ördögűző csapatát. Három fiatal lány, dekoratívan hosszú hajjal és meggyőzően csillogó tekintettel haknizza végig mostanában az angol nyelvű tévéket és újságokat, és hiteti el az emberekkel, hogy tökélyre fejlesztette az ördögűző képességeit.

Nemcsak a tevékenységükkel, hanem a korukkal is meghökkentik az embereket. Larson lánya, Brynne 16 éves, Savannah Shurkenback 19, a testvére, Tess pedig szintén 16. A spirituális szakember szerint kortól és nemtől függetlenül lehet űzni a szakmát, de a tinédzser korú lányok különösen hatékonynak bizonyulnak.

Bob Larson tanítványai: Savannah, Brynne és Tess Forrás: Spiritual Freedom Churches International, Inc.

Brynne esetében az apai példamutatás volt döntő ennek a nem mindennapi hivatásnak a kiválasztásában. Tizenhárom évesen, Afrikában végezte az első ördögűzését, és azonnal tehetségesnek bizonyult. Itt sem elég azonban a tehetség, ezért is van szükség Bob Larson pedagógiai képességeire. A leendő ördögűzőkre többhetes, néha több hónapos intenzív kiképzés vár, de ha sikerrel veszik az akadályokat, egy bibliai idézettel ellátott különleges kereszt lesz a jutalmuk, és egyben munkaeszközük.

Árulkodó jelek

Brynne Larson a képességeit olyan szintre fejlesztette, hogy már az emberek tekintetéből meg tudja állapítani a démon jelenlétét. Ennél azonban konkrétabb útmutatások is léteznek az ördögi megszállottság diagnosztizálására. A rettegés a szenteltvíztől például árulkodó jel lehet, mint ahogyan az is, ha valaki hirtelen elkezd egy olyan idegen nyelven beszélni, amelyet korábban nem ismert. Gyanakodniuk kell azoknak is, akik egyszer csak határtalan gyűlöletet kezdenek el érezi a kollégáik vagy a rokonaik iránt, ha pedig már a megölésük gondolata is felvetődött bennük, akkor szinte biztos, hogy egy démon nagyon jól végzi a dolgát. Az ördögi megszállottság egyébként fárasztó állapot, az álmatlanság, a fejfájás és a szorongás is erre utalhat.

Bob Larsonnak megvannak a saját megalapozott érvei arra, hogy miért is van szükség a munkájára, szerinte ugyanis az emberek 50 százaléka valamilyen módon a démonok hatása alatt áll. Ha ez így lenne, Larsonnak és a kis tanítványainak életük végéig lennének megbízásai.

A három lány, akiről most újságcikkek és riportok sora jelenik meg világszerte, amúgy egészen hétköznapi tinédzser. Karatéznak, lovagolnak, szeretnek olvasni és musicaleket hallgatni, sőt szépségversenyeken is szerepelnek - bár nincsenek megbízható információk arról, hogy ez jelent-e bármi pluszt az ördögűzésnél.

A harcművészetek nemcsak a szabadidős tevékenységként jönnek szóba a lányoknál, ők tulajdonképpen az egész életet ilyen harcias szemmel nézik. "Mindennap háborúban vagyunk. A Sátán utál minket. De tudjuk, milyen az ellenség, tudjuk, hogyan támad, és vissza tudunk támadni" - mondta Brynne Larson az ABC televízió egyik műsorában. A büszke apa nem szeretné, ha elveszne a lányok tehetsége, ezért most több ajánlatot is mérlegel egy új valóságshow-ra, amelyben Brynne, Tess és Savannah szerepelne.

Óvakodj Harry Pottertől!

A lányok a nyilatkozataikból ítélve fontosnak tartják, hogy nemzetspecifikusan is hassanak az emberek lelkére, és felébresszék bennük az aggódást. Tess például a Daily Mailnek arról beszélt, hogy minden országnak megvannak a maga különös démonai, és ha már egy brit lapnak nyilatkozott, hozzátette, hogy a Harry Potter-könyvek miatt Nagy-Britannia a boszorkányság melegágyának számít. A fiatal lány tisztázta azt is, hogy a J. K. Rowling könyveiben szereplő átkokat és varázsigéket nem csak úgy kitalálta a szerző, ezek a boszorkányság bevált fordulatai. Az igen népszerű Alkonyat-sorozattól is óvják az embereket, mert szerintük lenullázza az erkölcsöket, és az embereket csak függővé teszi a gonosztól.

Az ördögűzés kifejezetten közönségbarát műfaj, ám a lányok határozottan állítják, hogy szó sincs színielőadásról. Szerintük a kétkedőknek elég személyesen megnézni egy ilyen kezelést. A riportokban és az interneten fellelhető felvételekből az derül ki, hogy általában sok a kiabálás és sikoltozás, és néha kifejezetten úgy tűnik, hogy a szakmában dolgozók komoly veszélyességi pótlékot követelhetnek maguknak, hiszen előfordul, hogy a megszállott embert három-négy férfinak kell lefognia, annyira dúl benne az ördög.

Bob Larson az ABC műsorában erre azt mondta: a keresztény élet veszélyes, mint ahogyan veszélyes a lelkészi munka, és az is, ha valaki szembeszáll az ördöggel. "De mi az, ami még ennél is veszélyesebb?" - kérdez vissza finom rávezetéssel a tapasztalt ördögűző. Természetesen az, ha nemet mondunk Istennek, mert az ördög azonnal elkap.

A lányok BBC-nek adott rövid gyorstalpalójából azért kiderül a jó hír, hogy egy démon nem bújhat bele csak úgy bárkibe, akibe akar, mert Isten ezt nem hagyja. A rossz hír viszont az, hogy ha valaki bűnt követ el, vagy vele csinálnak valamit, ami lehetővé teszi, hogy az ördög belé bújjon, akkor már teljes joggal megszállhatja az embert.

Bob Larson a munkáját végzi Forrás: Kevin Miller XI Productions Inc.

Szerencsére azonban Larsonék világszerte száz, képzett ördögűzőből álló csapattal állnak készenlétben arra az esetre, ha a démonok elszabadulnának. Bob Larson beszámolója szerint óriási igény van a szolgáltatásukra, havonta csaknem ezer kérés fut be hozzájuk, és ha kell, egy jó ördögűzés érdekében Afrikától Európán át Ausztráliáig bejárják a világot. Bár az egyes ördögűzéseknek nincs kőbe vésett forgatókönyvük, a lányok eszköztárából sohasem hiányzik a Biblia, a szenteltvíz és a kereszt. Az ördögűzés csak egy 12 oldalas pszichológiai kérdőív kitöltése után indulhat meg, erre azért van szükség, hogy kiderüljön, az ügyfelet nem mentális problémáktól, hanem valóban egy démontól kell megszabadítani.

Van az a pénz

Bob Larson egyébként a honlapja szerint nemcsak az ördöghöz, hanem a pénzhez is ért. Tettünk egy kísérletet arra, hogy felmérjük az érintettségünket a témában, ezért a híres ördögűző honlapján rákattintottunk a hívogató Démontesztre, amelynek a nevét gondosan levédették. Az ezután következő kattintásokat életünk valószínűleg legfontosabb spirituális döntésének nevezte ajánlójában a szakember. Amikor azonban az ígéretes felvezető után elkezdtük volna végre a tesztet, rögtön a pénzünket követelte. A Démonteszt 21 kérdéséért 9,95 dollárt kellett volna kifizetnünk.

Ha a legmenőbb szolgáltatást, az ördögűzést vennénk igénybe, 400-500 dollárt kellene fizetnünk. Bob Larson szerint ráadásul egy kezelés általában nem is elég, így az ügyfélnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha szabadulni akar a démonaitól. Ha DVD-n szeretnénk követni Bob Larson munkásságát, akkor is van ajánlata a számunkra, hiszen egy évtizeden át felvette a heti prédikációit és tanításait. Öt DVD-t most 25 dollárért ad, ami igen kedvező, ha azt vesszük, hogy eredeti áron száz dollárba kerülnek.

Bob Larson egész kis birodalmat épített fel az ördögűzés mellett: vezetője a Tedd, Amit Jézus Tett Spirituális Szabadság Egyháznak (Do What Jesus Did Spiritual Freedom Church), valamint a Nemzetközi Ördögűző Iskolának. Arizonában létrehozta a Spirituális Szabadság Központot, ahol rendszeresen oktat, és várja az érzelmi gyógyulást és spirituális megtisztulást kereső embereket. Eddig harminc könyvet írt, volt rádiós- és televíziós műsora is, és egy valóságshow-val is próbálkozott Az igazi ördögűző címmel. Az ördög fáradhatatlan ellenfelet találhat benne, hiszen az Egyesült Államok mellett a világot is járja. A honlapja szerint hetente másik városban lép fel, és általában van annyira meggyőző, hogy a hallgatói nem bírják ki, hogy ne vegyenek egy könyvet, egy DVD-t, egy személyes konzultációt vagy éppen ördögűzést.

Hiába hangsúlyozza azonban az ördögűzésben mögötte álló 30 éves tapasztalatot, nem kerülte el a csalás vádja. Lehet, hogy szakmai ártalom, de Larson túlságosan is gyakran és hamar a démonokat okolja az ügyfelei problémáiért, még azokban az esetekben is, ha ezeknek az embereknek inkább orvosra vagy pszichológusra lenne szükségük, nem pedig ördögűzőre. A fiatal lányok pedig felkészületlenek és tapasztalatlanok, ami rájuk és az ügyfelekre is veszélyt jelenthet - állítják a szakmában dolgozók.

Igény lenne rá

Az ördögűzés létező tevékenység a katolikus egyházban, bár valószínűleg nem az a változata, amelyet Bob Larson és tanítványai űznek. A katolikus érsekek és püspökök panaszai alapján pedig úgy tűnik, olyan nagy igény van rá, hogy alig bírják kielégíteni. Májusban a madridi katolikus érsekség szóvivője beszélt arról, hogy a spanyol főváros egyetlen ördögűző papja egyszerűen nem bír a megkeresésekkel. A milánói egyházmegye segélyvonalat hozott létre az ördögűzésre szorulóknak, és megduplázta az ördögűzésre felhatalmazott papok számát. Elképzelhető azonban, hogy a megnövekedett milánói igény nem feltétlenül egyházi, hanem inkább nevelési probléma. Az egyházmegye fő ördögűzője, Angelo Mascheroni egy interjúban arról beszélt, hogy egyre több szülő telefonál azért, mert fegyelmezési gondjai vannak a gyerekeivel, és elismerte, hogy ezekben az esetekben nem feltétlenül egy démon hatásait kell gyanítani a problémák mögött.

A Vatikán fő ördögűzőjének, a 85 éves Gabriele Amorth atyának egyedül hetvenezer démoni esettel volt dolga. Ő volt az, aki a katolikus egyház szexbotrányaiban is az ördög munkáját látta, és aki a Harry Pottert és a jógát is a Sátán művének nyilvánította.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint az ördögűzés az ördög hatalmának a megtörése. Az ördögűző imádsággal az egyház helyeket, tárgyakat és személyeket szabadít ki a gonosz lelkek és az ördög hatása alól. Ördögűzést csak püspöki felhatalmazással végezhetnek papok, és a katolikus változatban is megtaláljuk a szenteltvizet, az imákat, és az ördög megszólítását. Az önképzőknek az interneten több oldal is részletezi, miként kell végigcsinálni ezt a műveletet.