Észak-Korea újraindította atomreaktorát

Vágólapra másolva!
A jongbjoni reaktort 2008-ban állították le, de augusztusi műholdfelvételek alapján ismét üzembe helyezték.
Vágólapra másolva!

A legújabb műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea újraindította a jongbjoni, öt éve leállított atomreaktorát - közölték amerikai kutatók. A Johns Hopkins Egyetem Amerikai-Koreai Intézete feltöltött a honlapjára néhány augusztusi műholdfelvételt a jongbjoni központról, amelyeken látszik, hogy fehér füst száll fel abból a reaktorcsarnok közelében lévő épületből, amelyben a gőzturbinák és az áramfejlesztő berendezések vannak.

Az intézet korábbi felvételek alapján már júniusban jelezte, hogy a jongbjoni reaktort augusztusra ismét beüzemelhetik. Augusztus 29-én a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) is leírta egy jelentésében, hogy a reaktor újraindítását jelezhetik a közelében március óta megfigyelt építési munkálatok.

A létesítményt 2008-ban állították le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként. Akkor Phenjan lerombolta a hűtőtornyot is, hogy bizonyítsa tárgyalási készségét. Észak-Korea februárban kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, idén júniusban azonban többször is kinyilvánította, hogy kész feltételek nélkül, közvetlenül kétoldalú tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal.