Amerika lehallgatott adatokat adott át Izraelnek

Vágólapra másolva!
A titkos adatgyűjtésből származó nyers adatokat adott át az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség az izraeli titkosszolgálatnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megosztotta az általa lehallgatott távközlési adatokat izraeli partnerszervezetével - közölte szerdán a The Guardian.

A vezető brit baloldali napilap az NSA volt szerződéses alkalmazottja, Edward Snowden által rendelkezésére bocsátott dokumentumokra hivatkozva azt írja, az együttműködés olyan mély volt, hogy az izraeliek közvetlenül hozzáfértek nyers adatokhoz, amelyeket az NSA még ki sem értékelt.

Bár a szövetséges hírszerző szolgálatok együttműködése bevett gyakorlat, a nyers adatok átadása annál ritkább - írja a lap.

Márpedig az NSA és izraeli partnere, az ISNU között született, 2009. márciusi megállapodás jegyzőkönyve szerint - amelyet Snowden a The Guardian rendelkezésére bocsátott - az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség közvetlenül továbbította az ISNU-nak az általa elfogott elektronikus levelezés és több millió telefonbeszélgetés adatait.

Az NSA tevékenységét szabályozó amerikai törvény tiltja az ügynökség számára, hogy alapos indok nélkül adatokat gyűjtsön amerikai állampolgárok vagy az országban legálisan letelepedett külföldiek kommunikációjáról.

A Snowden közreműködésével június óta napvilágot látott leleplezésekből azonban az derült ki, hogy az NSA terrorizmus elleni harcra hivatkozó lehallgatási és internet-megfigyelési tevékenysége olyan kiterjedt volt, hogy számtalan esetben amerikai állampolgárokat is érintett, figyelmen kívül hagyva a polgári szabadságjogokat és a magánélet védelmét biztosító törvényeket.