Putyin: Amerika nem mindig demokrácia

Vágólapra másolva!
A New York Timesban jelent meg írás Vlagyimir Putyintól a szíriai konfliktus kapcsán. Az orosz vezető szerint Amerika sem kerülheti meg az ENSZ Biztonsági Tanácsát, és egyáltalán nem biztos abban, hogy a vegyi fegyvert a szíriai vezetés vetette be az országban. Putyin figyelmeztet: a törvény az törvény, és a törvényt mindenkinek be kell tartania, még Amerikának is.
Vágólapra másolva!

Szíriáról szóló írást jelentetett meg Vlagyimir Putyin a csütörtöki New York Timesban, Putyin azt írta azért fordult közvetlen az amerikai néphez, mert szerinte Amerika vezetői az ENSZ megkerülésével akarnak támadást intézni Szíria ellen.

Putyin szerint az amerikai csapás Szíria ellen csak még több ártatlan áldozatot, és a szíriai konfliktus kiterjedését hozná magával. Az orosz vezető azt írja, Szíriában nem a demokráciáért folyó harc zajlik, hanem a legtöbbször a terroristák által támogatott ellenzék küzd az államot képviselő fegyveres erőkkel. Putyin szerint Szíriában több nyugat-európai, orosz és arab zsoldos is harcol.

Oroszország a békés megoldás mellett van, írja Putyin. „Nem a szíriai kormányt védjük, hanem a törvényeket, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerepét, amely szervezet az egyetlen, amely biztosíthatja, hogy a nemzetközi kapcsolatokban, konfliktusok esetén, ne üsse föl a fejét a káosz. A törvény, az törvény, akár tetszik, akár nem.”

Putyin egyetért abban, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában. De úgy gondolja, hogy azt nem biztos, hogy a szíriai hadsereg, hanem lehetséges, hogy a lázadók vetették be saját maguk ellen, hogy kiprovokálják az amerikai beavatkozást. Putyin szerint azzal, hogy Amerika rendszeresen katonai eszközökkel avatkozik be a nemzetközi konfliktusokba, nem azt üzeni magáról, hogy demokratikus ország lenne.

Putyin párhuzamot von Szíria, Irak, Líbia és Afganisztán között, rámutatva, hogy a korábbi amerikai katonai csapások nem hoztak eredményt. Afganisztán inog, Líbia törzsekre szakadt, Irakban polgárháború dúl, és hasonló sors várna Szíriára is egy külső beavatkozás esetén. „Mindegy milyen pontosan lősz, mindegy milyen kifinomult a fegyvered, elkerülhetetlenül lesznek civil áldozatok, olyanok, akiket csak meg akartak védeni.”

Putyin abban bízik, hogy Amerika folytatja a tárgyalásokat Szíriával és Oroszországgal arról, hogy a szíriai vegyi fegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá vonják. „A Barack Obamával való közös munkát, és a személyes kapcsolatunkat is a növekvő bizalom jellemzi. De veszélyesnek tartom, amikor Obama különlegesnek nevezi Amerikát. Vannak nagy országok, és kicsik, vannak gazdagok és szegények, és vannak olyan is, ahol a demokrácia még csak gyerekcipőben jár. Mindannyian különbözünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten egyenlőnek teremtett mindannyiunkat."