Beintett a szerb kormánynak Tito özvegye

Vágólapra másolva!
A 89 éves Jovanka Broz villája düledezik, ezért lakásba akarja költöztetni a szerb kormány. Tito özvegye azonban erre nem hajlandó.
Vágólapra másolva!

Elutasította a kormány által felajánlott lakást, és vissza akar költözni düledező villájába Jovanka Broz, Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök özvegye - írta a hétvégén a Danas szerb napilap.

A 89 éves Brozt augusztus végén válságos állapotban szállították kórházba, de állítólag állapota javul, és orvosai szerint két héten belül hazaengedhetik. Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy pontosan hova, mivel jelenlegi lakhelye a hatóságok szerint nem alkalmas a visszaköltözésre.
Az asszony a néhai Jugoszlávia mindenható ura, Tito 1980-as halála óta visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében, Dedinjében. A villán Broz beköltözése óta nem végeztek semmiféle karbantartást vagy felújítást, és mára beázik, omladoznak falai, ráadásul fűtés sincs a házban.

Rasim Ljajic miniszterelnök-helyettes szerint a villa átfogó renoválásra szorul, addig pedig átmeneti lakást ajánlott fel Broznak. Az özvegy viszont nem akarja elhagyni a villát annak rossz állapota ellenére sem.

Jovanka Broz 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. Tito halála után államosították vagyontárgyait, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, gyakorlatilag szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra.
Rossz életkörülményei akkor kezdtek jobbra fordulni, amikor Ivica Dacic akkori belügyminiszter - jelenlegi kormányfő - 2006-ban meglátogatta, és helyzetének javítását ígérte.

Tito feleségeként Jovanka a Délnyugat-Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt közvetlen szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is nyomon követte sorsát. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga csak ritkán jelent meg a kamerák előtt.