Átszavazást kérnek a német liberálisok

Vágólapra másolva!
Németországban a liberális FDP a konzervatív szavazók segítségét kéri, hogy a párt ne járjon úgy a hét végén rendezendő országos választáson, mint előző vasárnap Bajorországban, ahol kiesett a tartományi gyűlésből. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség elutasítja a kérést és azt hangsúlyozza, hogy mindenkinek egyedül kell harcolnia a szavazatokért.
Vágólapra másolva!

A "polgári koalíció" hívei azzal járulhatnak hozzá a CDU/CSU és az FDP közös kormányzásának folytatásához, hogy egyéniben a konzervatív jelöltet támogatják, a listás szavazatukat pedig a liberálisoknak adják - mondta hétfőn Patrick Döring, az FDP főtitkára a ZDF közszolgálati televízióban.

Daniel Bahr, az Angela Merkel vezette kormány liberális egészségügyi minisztere a Der Tagesspiegel című lapnak azt mondta: a szeptember 22-i választáson az egyik tét "a liberális párt fennmaradása", a másik pedig az, hogy folytatódik-e a gazdaságot felvirágoztató polgári-liberális kormányzás, vagy megszerzi a hatalmat az adóemelésekre és az ország eladósítására készülő "baloldali kartell", a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a Baloldal koalíciója. (Az SPD és a Zöldek elutasítják az együttműködést a reformkommunista Baloldallal.)

"Nincs elajándékozható szavazatunk" - reagált a konzervatív bázishoz szóló liberális kérésére Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. A konzervatívok továbbra is kiállnak a liberálisokkal 2009-ben kezdett kormányzás mellett, de minden pártnak "önállóan kell begyűjtenie a lehető legtöbb szavazatot" - tette hozzá a politikus az n-tv hírtelevíziónak nyilatkozva.

A konzervatívoknak rossz tapasztalataik vannak a szavazatmegosztással. A januári alsó-szászországi tartományi parlamenti választás előtt ugyanaz volt a helyzet, mint jelenleg szövetségi szinten; a liberálisokkal kormányzó CDU nagy előnnyel vezetett a felmérésekben a Zöldekkel közös kormányzásra készülő SPD előtt, de az FDP a bejutási küszöb körül billegett. A CDU helyi vezetői ezért arra biztatták támogatóikat, hogy listás szavazatokkal támogassák meg a koalíciós partnert. A taktikázás végül azzal az eredménnyel járt, hogy a CDU ugyan az első helyen végzett, az FDP pedig minden várakozást felülmúlóan teljesített, 9,9 százalékot szerzett, de az SPD és Zöldek egyfős többséghez jutottak a tartományi gyűlésben, és leváltották a 10 éve kormányzó konzervatív-liberális koalíciót.

Kicsiben már működik a dolog

Hétvégi lapértesülések szerint az FDP berlini pártközpontja a 299 választási körzet csaknem harmadában, összesen 80 "csatatérkörzetben" - ahol kiegyenlítettek az erőviszonyok a koalíció és az ellenzéki pártok között - azt javasolja a liberális jelöltnek, hogy próbáljon meg helyi szintű megállapodást kötni a konzervatívokkal a szavazatok megosztásáról a konzervatív - CDU-s vagy CSU-s - egyéni jelölt és a liberális lista között.

Egy ilyen egyezséget már meg is kötöttek, és nyilvánosságra hoztak. Guido Westerwelle külügyminiszter, az FDP volt elnöke a hét végén bonni körzetében írásban állapodott meg a mandátum megszerzésére jóval esélyesebb CDU-s jelölttel, hogy a közös kormányzás folytatása érdekében az FDP híveit az ő támogatására buzdítja, a konzervatív jelölt pedig azt kéri a szimpatizánsoktól, hogy az FDP listájára szavazzanak.

"Nem az uniópártok rovására akarunk szavazatokat szerezni" - hangsúlyozta Wolfgang Kubicki, az FDP elnökségének tagja egy hétfői lapinterjúban. A vasárnapi választásig hátralévő napok a liberálisok számára arról szólnak, "hogy elmagyarázzuk a választóknak, miért érdemes megosztani a szavazatukat, ha a polgári koalíció folytatását szeretnék".

Az FDP a bajorországi tartományi választáson a szavazatok 3,3 százalékát szerezte meg, és így kiesett a tartományi gyűlésből (Landtag). A liberálisok országos választói támogatottsága jóval nagyobb, hetek óta 5-7 százalék körül mozog, vagyis ugyan a müncheni Landtag mellett a berlini Bundestagban - a törvényhozás alsóházában - is érvényes 5 százalékos határ közelében van, de nem alulról súrolja, hanem stabilan áll felette. Az is fontos szempont, hogy Bajorországban elsősorban helyi ügyek foglalkoztatták a választókat, ezért a helyi eredményből nemigen lehet megjósolni az országos választás eredményét - emelik ki szakértők. Hozzáteszik azonban, hogy a 3,3 százalék azt az üzenetet hordozhatja, hogy nem hasznosul a liberálisoknak adott szavazat, ami országszerte elbizonytalaníthatja a szavazóbázist.