Lerohanták a rendőrgyilkos orvvadász tanyáját

Vágólapra másolva!
Balul sült el az osztrák rendőrök akciója, akik egy orvvadászt akartak elkapni. A vadász tüzet nyitott rájuk, megölt három rendőrt és egy a segítségükre siető mentőst. Ezután hazamenekült a tanyájára, és elbarikádozta magát. A hadsereget is mozgósították. Késő este rajtaütöttek a tanyán, de a vadászt nem találták meg.
Vágólapra másolva!

Rendőrök megpróbáltak elkapni egy régóta körözött orvvadászt Ausztriában, Annaberg közelében egy erdőben. Az autójában tartózkodó 55 éves férfi azonban tüzet nyitott rájuk, és menekülni próbált, közben több embert is meglőtt.

A férfi menekülés közben lelőtt egy vöröskeresztes alkalmazottat, aki az egyik, akkor még életben lévő rendőr sebesüléseit próbálta ellátni, majd ezt követően a hatóságok által felállított úttorlasznál agyonlőtt egy második rendőrt is. Nyoma veszett egy harmadik rendőrnek is. Eleinte azt gondolták, hogy az orvvadász túszul ejtette, és a rendőr még életben van. Az osztrák belügyminiszter szóvivője később közölte, hogy megtalálták a harmadik rendőr holttestét is, a férfit a járőrautójában érte a halálos lövés.

A bűnöző az alsó-szászországi, Bécstől 65 kilométerre fekvő Melk városa melletti tanyájára hajtott. A nagy mennyiségű lőszerrel felszerelkezett férfi házát különleges rendőri egységek vették körül - tájékoztatott a belügyminisztérium. A szóvivő elmondta, hogy a különleges egységek körbezárták a területet. Az osztrák hadsereg egy harckocsit is a helyszínre irányított.

Négy embert megölt a menekülő osztrák orvvadász, lövöldözés, ausztria Forrás: AFP/Dieter Nagl

A helyi rendőrség egyik névtelenséget kérő tisztségviselője délután telefonon közölte az AP hírügynökséggel, hogy eddig nem sikerült kapcsolatot létesíteniük a vadorzóval, akinek sokféle fegyvere, állítólag kézigránátja is van, és tüzet nyit bárkire, aki közelít a házához.

Még a szeretett juhászkutyjával is végzett

Az orvvadász fél hatkor adta az utolsó életjelet magáról, a levegőbe lőtt - írja az oe24.at osztrák hírportál. Az akkor tartott sajtótájékoztatón azt mondták, nehézkes a kapcsolatfelvétel az orvvadásszal, pedig még a rokonai segítségét is kérték. A képeken látszik, ahogy páncélos autók állnak a gyanúsított Alois H. tanyája előtt. A Der Standard szerint Alois H. egyedül él a tanyán, viszont több legálisan tartott fegyvere is van.

Alois H. ismerősei szerint a férfit nagyon megviselte a felesége 18 évvel ezelőtti halála. Azóta csak a juhászkutyája, Burgi töltött be fontos szerepet az életében, a tanyán is csak a kutyával élt. A vadászatot is azóta űzi komolyan, az elmúlt években több szarvast is leterített, elsősorban az értékes agancsukért.

A vadász nem sokkal azután, hogy a rendőrök és katonák bekerítették a tanyáján, felhívta az egyik barátját. A Kurier osztrák lap szerint a férfi emondta a abarátjának, hogy ő az annabergi orvvadász. "Én lőttem le a három embert" - mondta neki, és azt is hozzátette, hogy már a juhászkutyájával is végzett. A felhívott barát az újságnak azt mondta, Alois H. az utóbbi időben arról beszélt neki, úgy érzi, mintha egy másik éne is lenne.

Lecsaptak a tanyára

A különleges erők végül este rajtaütöttek a tanyán - írja a BBC. Az osztrák Belügyminisztérium szóvivője szerint ugyanakkor a vadászt nem taláták ott, pedig átkutatták az épületet. Jelenleg a környéket fésülik át.