99 évet kaphat a műkincscsaló

Vágólapra másolva!
Több mint 60 hamis festményt adott el egy amerikai nő galériáknak, amiért akár 99 éves börtönt is kaphat. A képeket egy kínai férfi készítette, Mark Rothko- és Jackson Pollock-képekként árulták. 
Vágólapra másolva!

99 évet is kaphat egy hamis műkincsekkel kereskedő amerikai nő, aki 15 éven át közel 80 millió dollárral károsította meg az ügyfeleit - írja a brit BBC szerdán. A mexikói születésű Glafira Rosales a bíróságon elismerte, hogy két manhattani galériának összesen 63 hamis festményt adott el, mintegy 30 millió dollár értékben. A galériák később 80 millió dollárért adták tovább a képeket.

Rosales azt állította a képekről, hogy Mark Rothko, valamint Jackson Pollock eddig ismeretlen, sehol sem kiállított alkotásai. Később a bíróságon a nő azt vallotta, hogy a képeket egy 73 éves kínai férfi készítette, aki azóta már visszatért Kínába. Ellene nem indul eljárás.

Rosales együttműködik a hatóságokkal, hogy csökkenjen a rá kiszabható börtönbünetés mértéke. A megállapodás szerint legalább 31 millió dollárt vissza kell fizetnie, valamint le kell mondania az 1994 és 2012 között vásárolt műkincseiről is. A hatóságok azt várják a nőtől, hogy társai ellen valljon.