A rokonok a lányt meglincselték, a fiút lefejezték

Vágólapra másolva!
Az észak-indiai Harijána államban egy fiatal pár megszökött, hogy szülői engedély nélkül házasságot kössön, de meggondolták magukat, és visszatértek falujukba, abban a reményben, hogy megkapják a rokonság engedélyét. A rokonok ehelyett vérfagyasztó módon végeztek velük. 
Vágólapra másolva!

"A lányt meglincselték, jövendőbelijét pedig lefejezték a lány rokonai, miután a pár visszatért Rohtak járásbeli falujába, ahonnan együtt megszöktek. A gyilkosság miatt négy embert letartóztattak, köztük a lány apját, nagybátyját és két további személyt" - közölte csütörtökön egy helyi rendőrségi vezető.
A lány, a 20 éves Nidhi Barak és 23 éves választottja, Dharmendra Barak kedden szökött az indiai fővárosba, másnap visszatértek falujukba, Gharnavatiba, abban a reményben, hogy megszerezhetik a család engedélyét házasságukhoz.

A "becsületgyilkosságoknak" régi hagyománya van Indiában és több muzulmán országban, köztük Pakisztánban, Iránban, Irakban, Bangladesben vagy Jordániában. Indiában főleg a szegényebb északi államokban - Biharban, Uttar Pradesben, Harijánában - jellemző, ahol egyes felmérések szerint évente mintegy 900 fiatalt ölnek meg rokonaik azért, mert a szülőkkel dacolva akartak házasságot kötni, engedélyük nélkül éltek együtt, vagy a lányt megerőszakolták. A rokonság olyankor véres bosszút áll, mert a hagyományos felfogás szerint csak halállal lehet lemosni a család becsületén esett csorbát.
Az évezredes kasztrendszer tovább él Indiában, noha az 1950-es alkotmány megtiltott bárminemű kasztbéli, nemi vagy vallási megkülönböztetést. A kasztok többsége endogám házasságot ír elő, vagyis a tagoknak ugyanazon kaszton belül kell párt választaniuk. A házasságokat rendszerint a szülők rendezik el, e mögött gazdasági megfontolások húzódnak meg. Ez megalázó a nők számára, különösen azóta, hogy közülük egyre többen részesülnek magasabb szintű oktatásban, és úgy érzik, saját maguk is képesek meghozni életük legfontosabb döntéseit.

Az indiai legfelsőbb bíróság két éve azt kérte az összes állam kormányától, hogy irgalmatlanul lépjenek fel a becsületgyilkosságok ellen, és javasolta, hogy sújtsák halálbüntetéssel azokat, akik ilyen barbár tettet hajtanak végre.