Listázta a képviselőket a világ legnagyobb dohánygyártója

Vágólapra másolva!
Egy közelgő fontos szavazásra készülve feltérképezte a Philip Morris, hogy a francia EP-képviselők mennyire állnak közel az dohányiparhoz. A cég szerint nincs szó illegális lobbizásról.
Vágólapra másolva!

A Philip Morris dohányipari vállalat listát készített a francia európai parlamenti képviselőkről aszerint, hogy azok hogyan viszonyulnak a dohányiparhoz - írta szombati számában a Le Parisien nevű francia lap.

Az újság szerint a Philip Morris a dohánytermékek forgalmazásának szigorításáról szóló direktíva októberre tervezett szavazására készül azzal, hogy feltérképezi a képviselők nézeteit. A cég visszautasította az illegális lobbizás vádját.

A lap által közölt, 2012-ben és 2013-ban készült listán a francia európai parlamenti képviselőkhöz három színt társítottak: a dohányipar ellenfelei piros színt kaptak, kékkel jelölték azokat, akik közel állnak a dohánygyártókhoz, a zöld szín pedig arra utal, hogy az adott képviselővel mielőbb fel kell venni a kapcsolatot.

Stéphane Le Foll francia agrárminiszter, korábbi EP-képviselő a zöld sávba került, azért, mert támogatja a dohánytermelők segélyezését, és mert Francois Hollande államfőhöz közel álló politikusként ismert - írta a Le Parisien.

A tárcavezető elismerte a lapnak, hogy a tavalyi elnökválasztási kampány alatt felkereste őt a dohányipar egyik képviselője. "Csak most szereztem tudomást erről a listáról, amely az én szememben sérti a szabadságjogokat" - tette hozzá a szocialista politikus.

A France 2 francia közszolgálati televízió híradójának több francia európai parlamenti képviselő is azt mondta, hogy nem tudott a listáról, illetve annak ellenére került a dohányipart támogatók kék sávjába, hogy soha nem találkozott egyetlen gyártó képviselőjével sem.