A Fehér Özvegy állhat a kenyai vérengzés mögött

Támadás egy bevásárlóközpont ellen Kenyában, terrorizmus, Kenya, Nairobi, lövöldözés
Vágólapra másolva!
A szomáliai terrorszervezet bosszút áll azért, mert Kenya az USA oldalán avatkozott be a polgárháborújukba. A szervezet egyik fő ideológusa egy 29 éves brit nő. 
Vágólapra másolva!

Egy nappal a támadás kezdete óta még mindig tart a fegyveresek elleni harc, és ismeretlen számú túsz van az al-Sabab szomáliai iszlamista fegyvereseinek fogságában abban a nairobi bevásárlóközpontban, ahol a terrortámadás történt.

Egy megmenekült férfit kísérnek Nairobiban Forrás: MTI/AP/Sayyid Azim

A szomáliai szervezet azt akarta megbosszulni, hogy kenyai csapatok beavatkoztak a szomáliai polgárháborúba, többek között az ő milicistáik ellen harcolva.

Szemtanúk azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy a támadás során a fegyveresek távozásra szólították fel a muszlimokat, és jelezték, hogy a nem muszlimok lesznek a célpontjaik. Az Economist nairobi tudósítója beszélt egy nem muszlim keresztnevű, de muszlim hangzású vezetéknevű emberrel, akit úgy engedtek ki, hogy a keresztnevét letakarva megmutatta a személyi igazolványát az egyik fegyveresnek - írta a BBC.

Túszok jönnek ki a plázából Forrás: AFP/Nichole Sobecki

29 éves brit nő állhat a támadás mögött

Brit sajtóértesülések szerint a támadás mögött a Fehér Özvegy néven emlegetett, világszerte körözött fiatal angol terroristanő állhat. Az al-Sabab egyik főideológusa, és a csoport kelet-afrikai tevékenységének irányítója a 29 éves Samantha Lewthwaite, egy brit katonatiszt lánya.

A háromgyermekes Lewthwaite már tizenévesen áttért az iszlám hitre, és fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlámra tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt. Lindsay csecsemőkorában került szüleivel Nagy-Britanniába, és áttérése után nevét Lindsay Jamalra változtatta.

A Fehér Özvegy

Lindsay felesége akkor hét hónapos terhes volt közös gyermekükkel. Lewthwaite-re a brit elhárítás értesülései szerint ez után ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a "White Widow" (Fehér Özvegy) nevet. A fiatal nő a Sun által idézett rendőrségi források szerint a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A pár ellen a kenyai hatóságok vádat emeltek, mivel a hatósági gyanú szerint 2011-ben a kenyai Mombasa kikötővárosban szállodák ellen tervezetek pokolgépes merényletsorozatot.