Leszámolnak a kenyai túszejtőkkel

Vágólapra másolva!
Robbanást és lövöldözéseket lehetett hallani annál a kenyai plázánál hétfőn, ahol véres túszejtő akciót követtek el szomáliai szélsőségesek. A hadsereg támadást indított a még mindig az épületben lévő muszlim szélsőségesek ellen, az épületből fekete füst száll fel. A kenyai események miatt elhalasztanak egy hágai pert is.
Vágólapra másolva!

Robbanás és heves lövöldözés hallatszódott abból a nairobi bevásárlóközpontból, ahol szomáliai szélsőségesek túszokat ejtettek az elmúlt napokban. Az épületben rejtőzködő fegyvereseket a kenyai biztonsági erők igyekeznek kifüstölni. A televíziós híradásokban az épület felé rohanó katonákat látni. A BBC brit közszolgálati adó híroldala szerint még körülbelül tíz túszejtőt sejtenek az épületben. A BBC helyszíni tudósítója szerint az épület körül sok katona mozog.

A plázában bujkáló civilek Forrás: AFP/Nichole Sobecki

Helyszíni tudósítók hétfőn kora reggel ismétlődő lövéssorozatokról számoltak be, amelyek legalább 15 percen keresztül tartottak. Az üzlet körül állomásozó katonáknak fedezékbe kellett vonulniuk. Egy fotós szerint olyan, mintha a lövések az épület mellől, vagy egy ottani fedezékből jönnének. Éjszaka arról érkeztek jelentések, hogy a fegyveresek egy szupermarketbe vették be magukat.

A szombaton kezdődött terrortámadásban eddig legalább 69 ember veszette életét, és több mint 170-en megsebesültek. A támadók a szomáliai al-Sabab szervezet tagjai, akik fegyveres szomáliai beavatkozása akarnak bosszút állni Kenyán.

A túszok kivégzésével fenyegetnek

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Sabab hétfő reggel azzal fenyegetőzött, hogy a bevásárlóközpontot megszálló társai kivégzik maradék túszaikat. Szóvivőjük egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal, és elítélte "Izraelt és a többi keresztény kormányt".

Néhány órával korábban egy katonai szóvivő közölte, hogy a túszok többsége már kiszabadult a bevásárlóközpontból, de nem részletezte, hogy hányan maradtak bent. Többen feltehetően továbbra is túszok, vagy csapdába estek, mert elbújtak valahol az épületben. Azt is mondta, hogy a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét.

Forrás: AFP/Nichole Sobecki

Az iszlamista szervezet egyik parancsnoka hétfőn cáfolta, hogy külföldiek harcolnának soraikban. A BBC világrádióban Abu Omarként bemutatott férfi azt mondta, voltak olyan híresztelések, amelyek szerint amerikaiak, britek és más nemzetiségűek vettek volna részt támadásukban. A parancsnok szerint ebből semmi sem igaz. Az események miatt a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfőn úgy döntött, hogy egy héttel elhalasztja a William Ruto kenyai alelnök elleni büntetőeljárást, és a politikust erre az időre hazaengedi, hogy részt vehessen az ügy megoldásában.

Elhalasztanak egy hágai pert

A kenyai alelnök a vád szerint részt vett a 2008-as választásokat követő erőszakhullám kitervelésében és végrehajtásában. Kenya akkor, a voksolás után a polgárháború szélére sodródott, az állítólagos tömeges választási csalások miatt kitört erőszakban több mint 1100-an haltak meg, és több mint 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. William Ruto, aki az idézés nyomán önként jelent meg a hágai tárgyaláson, ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt.