A legvakítóbb mosoly a Szabadság téren

Colleen Bell, színésznő, televíziós producer lehet a következő budapesti amerikai nagykövet
Vágólapra másolva!
Még az amerikai elnököket is le lehet kötelezni, ezt bizonyítja Colleen Bell esete, aki azért cserébe lehet nemsokára Amerika új budapesti nagykövete, hogy több mint egymillió dollár adományt gyűjtött össze Obama elnök kampányához Hollywoodban. Az asszony eddig a jótékonykodó Beverly Hills-i gazdagok életét élte. A család, amelybe beházasodott, a Gazdagok és szépek című soha véget nem érő szappanoperát forgatja a nyolcvanas évek óta. 
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve kering Hollywoodban a pletyka, hogy Colleen Bell tévés producer nagyköveti posztot kap Barack Obamától, de állítólag - a Washington Post szerint - már át is világították a jelöltet, és bár korábban felmerült Törökország és Belgium is, mostanra eldőlt, hogy Bell Magyarországra érkezik. Így a Budapestről már távozott Eleni Tsakopoulos Kounalakist ismét egy politikai kinevezett, nem pedig egy tapasztalt diplomata követheti a nagyköveti poszton.

A negyvenhat éves, négygyerekes és dúsgazdag Bell lehet tehát az egyike azoknak, akiket az amerikai filmipar gazdagjai közül egy konkrét pozícióval jutalmaz az elnök azért cserébe, hogy segítettek pénzt szerezni az újraválasztásához. Csak Los Angelesben és a környékén majdnem húszmillió dollárt hoztak össze a demokrata párt barátai. A filmipar bennfentesei jól tudják, hogy a legtöbb pénzt összegyűjtőknek kinézhet egy-egy pozíció - Bell mellett esélyesnek tartanak nagyköveti posztra még több más vagyonos embert is a filmiparból, például az HBO egyik igazgatóját vagy egy teniszre szakosodott tévécsatorna fejét, sőt, még Anna Wintour híres Vogue-szerkesztő neve is keringett egy ideig. Persze egyikük sem akarta eddig kommentálni a róla szóló híreket, beleértve Colleen Bellt is. Mindenesetre a szerencsések azok közül kerülnek ki majd valószínűleg, akiket meghívtak tavaly decemberben egy díszes fehér házi vacsorára, ahol az elnök és a first lady személyesen köszönte meg a győztes kampányhoz nyújtott sok segítséget.

Colleen Bell, Obama egyik leglelkesebb kaliforniai támogatója Forrás: MTI/Flickr/ColleenBellOffice/Handeland Tesoro

Nem Obama találta fel a gyakorlatot, hogy a leghűségesebb támogatóit egy-egy nagyköveti poszttal jutalmazza, viszont a kiosztható helyek száma véges, állítólag olyannyira, hogy az elnök stábja most nem is négyéves, hanem csak kétéves nagyköveti ciklusokban gondolkozik.

A Variety magazin szerint az elnök csak körülbelül harminc országba tud kinevezni olyan embereket, akiknek a lekötelezettjévé vált. A válságövezetekbe ugyanis tényleg tapasztalt diplomaták kellenek, így a politikai kinevezetteknek csak olyan országok jöhetnek szóba, ahol nyugalom van, és amelyeknek nagyrészt felhőtlen a viszonya az USA-val. Európa nagy része, és benne Magyarország is valószínűleg ilyen.

A magazin szerzője megkérdezett egy filmipari bennfentest, hogy szerinte hány nyíltan demokrata párti befolyásos hollywoodi szereplőt érdekelne egy kellemes nagyköveti poszt - lehetőleg egy napsütéses mediterrán országban -, az illető gondolkodás nélkül azt felelte, hogy az összeset. Végül is ez az utolsó esélyük, Obamát ugyanis többször már nem lehet újraválasztani.

Azért ez nem kívánságműsor, és bár Beverly Hills demokrata párti berkeiben állandóan megy a találgatás arról, hogy ki mit kap, egyáltalán nem biztos, hogy a végén abba az országba mehet a nagyköveti poszthoz jutó szerencsés, amelyikre számított. Semmi nem biztos, amíg Obama jóvá nem hagyja a listát, és amíg a jelölt át nem megy az átvilágításon - írja a Variety, amely szerint a nyílt nyomulás nem tartozik a nyerő módszerek közé: nem lehet csak úgy odamenni az elnökhöz azzal, hogy "nagykövet szeretnék lenni", ennél sokkal ügyesebb lavírozással kell felhívni a figyelmét. Vagy éppen azzal, hogy a pályázó mindenkinél több pénzt gyűjtött össze a kampányhoz. Az egész kicsit olyan, mint a Rizikó nevű a társasjáték.

Gazdag és szép

Ha a Washington Postnak igaza van, akkor Colleen Bell jól játszott, bár a Magyarországhoz egyáltalán nem kötődő, eddig egy Beverly Hills-i luxusbirtokon élő asszony nem biztos, hogy kifejezetten Budapestre vágyott.

Colleen Bell és a családja örülnek a sorozatuk egyik sikerének Forrás: AFP/Getty Images/Charley Gallay

"Jelölését nem diplomáciai teljesítményéért, hanem lelkes politikai adománygyűjtő tevékenységéért kaphatta" - írtuk négy éve, 2009-ben Eleni Tsakopoulos Kounalakisról, aki egy amerikai ingatlanvállalkozó lányaként került Budapestre. Ha Colleen Bell követi, akkor rá is igaz lesz ez a mondat.

A negyvenhat éves Bell a főiskola elvégzése után - politikai gazdaságtanból diplomázott - nem sokkal, huszonnégy évesen hozzáment gyerekkori szerelméhez, Bradley Bellhez. A hawaii nászútjuk után Beverly Hillsen telepedtek le, ettől kezdve Bellnek biztosítva volt a jövője, a házassággal ugyanis annak a William J. Bellnek és Lee Phillip Bellnek a menye lett, akik a The Bold And Beautiful című (nálunk egy időben Gazdagok és szépek címen vetített) szappanoperának az alkotói. A sorozatot 1987-ben kezdték el a CBS-en, de még ma is fut a sokezredik része. Jelenleg a világ vagy száz országában vetítik, napról napra 26 millió amerikai ül le a tévé elé, hogy - akár csak a brazil szappanopera-függők - naponta 30 percen át kövesse a Los Angelesben élő, csillogóan fehér mosolyú és mesésen gazdag Forrester család mindennapjait.

Bell férje és az ő testvérei is a sorozatban dolgoznak, ki producerként, ki íróként, ki színészként. Colleen pedig szintén: már az esküvője előtt a Bell-Phillip Productionsnek dolgozott, az IMDb-s adatlapja szerint először a castingban segített asszisztensként. Később fokozatosan egyre fontosabb feladatokat kapott: produkciós asszisztens lett, majd több mint száz rész producere lett. Az egyik feladata az volt, hogy szedje ráncba a szereplők külsejét, mert annak ellenére, hogy a sorozat éppen egy divatmágnás családról szól, a színészek sokszor szánalmasan ódivatúan öltöztek, legalábbis a Tvguide.com szerint.

Annak ellenére, hogy Colleen Bellnek életében nem volt még a filmiparon és a családi produkciós irodán kívüli munkája, nem számít unatkozó gazdag feleségnek, sőt: a jótékonykodásban, a művészeti életben és a politikai kapcsolatépítésben is nagyon aktív. Ő lett például az egyik kurátora az amerikai állami kulturális központnak, a John F. Kennedy Centernek, ahova maga az elnök nevezte ki. Sőt, ebben a témában ő az elnök egyik tanácsadója is, tehát viszonylag közeli kapcsolatban kell állnia vele. Környezetvédelemmel és szociális problémákkal is foglalkozik, különféle posztokat visel olyan szervezetekben, amelyek az óceánokat védik, a vegyszermentes ruhagyártást propagálják, vagy éppen a bántalmazott gyerekeket, megerőszakolt lányokat segítik.

Colleen Bell, Don Johnson és felesége, Kelly egy New York-i gálán Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Shugerman

Emellett pedig Barack Obama egyik elkötelezett támogatója, aki már hivatalosan is belekóstolt a politikába - Kalifornia állam egyik küldötte volt a demokrata párt tavalyi elnökjelölő gyűlésén.

A legnagyobb megtiszteltetés pedig az lehetett neki, hogy kétszer is adománygyűjtő estélyt szervezhetett Obama második győzelméért az otthonában. A Bell-birtokon az egyik estélyen ráadásul vendégül látták magát az elnöki házaspárt is. Obama mondott egy kis beszédet, fellépett a Foo Fighters, ott volt több ismert hollywoodi színész - például Jack Black, Mila Kunis, Will Ferrell -, a beszámolók szerint mind az ezer vendég remekül szórakozott (közülük a vacsorán az vehetett részt, akinek volt erre 35 ezer dollárja). Colleen Bellnek olyan jól sültek el ezek az estek, hogy ő lett az egyik legügyesebb politikai adománygyűjtő a régióban, a New York Times az elnök egyik legtöbb pénzt összegyűjtő segítőjének nevezte. Ezt a teljesítményt pedig lehet, hogy egy magyar nagyköveti poszttal honorálja az elnök stábja.

Nem fenékig tejföl

Azért feltehetően nem lesz teljesen stresszmentes politikai kinevezettként, diplomáciai gyakorlat nélkül nagykövetté válni. A fizetés, amely kevesebb mint 200 ezer dollár, csak középosztálybeli mértékkel mérve óriási. Még az is lehet, hogy a meseszerű jóléthez szokott politikai kinevezetteknek saját vagyonukból kell kipótolniuk a követségek költségvetését - spekulált a Variety -, hogy az általuk megszokott szintre emeljék például a nagyköveti vacsorák színvonalát. Emellett meg kell győzniük az otthonukká váló követség dolgozóit és az állomáshelyük politikusait arról, hogy képesek ellátni a feladatukat.

Ráadásul a tapasztalt amerikai diplomaták, akik egész életükben ezzel foglalkoznak, régóta igyekeznek meggyőzni a Fehér Házat arról, hogy a politikai kinevezettek számát a minimálisra kellene szorítani: ezt a gyakorlatot divatjamúltnak tartják, szerintük rossz üzenetet küld a világba Amerikáról, és különösen kínos, ha a jelölt végül - valamilyen éles helyzetben - alkalmatlannak bizonyul (igaz, nem egyszer előfordult már az is, hogy a politikai kinevezett telitalálat volt nagykövetként). A hivatásos diplomaták persze féltékenyek is: a legjobb szakembereit ugyanis érthető módon a válságövezetekbe küldi az USA, míg az igazán szuper helyek, például Párizs vagy Róma újra és újra a politikai kinevezetteknek jutnak.