Magyar állampolgársággal kereskednek Szerbiában

Vágólapra másolva!
Néhány száz euróért olyanok is megkapják az állampolgárságot, akik nem vagy csak alig beszélnek magyarul, hogy uniós tagországban vállalhassanak munkát.
Vágólapra másolva!

A Délmagyarország információi szerint egyre több a visszaélés Szerbiában a magyar állampolgársággal. Szabadkán, Belgrádban, és Újvidéken rendszeresen indulnak nyelvtanfolyamok, aki pedig nem ezekben a városokban él, Skpye-on keresztül csatlakozhat a kurzushoz. Sok községben nyelvtudás nélkül is el tudják intézni a kérdést a hivatalnokok, a magyar állampolgárság megszerzése után pedig sokan egész családjukkal kivándorolnak az Európai Unióba.

Kezdetben 3-500 euróért lehetett megszerezni a magyar felmenőkkel rendelkező, de magyarul nem beszélő szerbiai lakosoknak a magyar állampolgárságot, ezért az pénzért összeállították a kérelmező önéletrajzát, más interjúzott helyettük, és előre megkapták az állampolgársághoz szükséges kérdéssort. Ma már 250 euróért is meg lehet szerezni a dokumentumokat, annak ellenére, hogy az egyszerűsített honosítási kérelem feltételeit megszigorították.

A Délmagyarország által megkérdezett délvidékek szerint sokan úgy mennek el fényképészekhez vagy állami hivatalokba az állampolgárággal kapcsolatos ügyeket intézni, hogy egy szót sem tudnak magyarul. Korsós Tamás szabadkai magyar főkonzul is többször hangot adott aggodalmának, a helyi kisebbség lakosok pedig azt sérelmezik, hogy most sokszor éppen azok élnek vissza az állampolgársággal, akik eddig lenézték őket, mert magyarok voltak.