Már 300 halottat találtak a romok alatt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A pakisztáni földrengés áldozatainak száma 327-re emelkedett szerdára. A halottak száma emelkedni fog, mert még rengeteg olyan rész van, amit nem értek el a mentőegységek. A 7,7-es erősségű földrengésben több ezren megsérültek.
Vágólapra másolva!
Romok Awaran közelében, 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Pakisztán nyugati térségét Forrás: AFP/Banaras Khan

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint 7,7-es erősségű földrengés kedden történt, és leginkább az Iránnal szomszédos Beludzsisztán tartományt sújtotta. Avaranban, a legnehezebb helyzetben lévő körzetben eddig 285 holttestet találtak, a szomszédos Keh körzetben pedig 42 áldozatot emeltek ki a romok alól - mondta el egy avarani tisztségviselő.

A pakisztáni hadsereg ezer katonát küldött a térségbe, hogy részt vegyenek a mentésben. Több ezren megsérültek vagy elvesztették otthonukat a földmozgásban, nekik sátrakra, gyógyszerekre és élelmiszerre van szükségük.

Sok súlyos sérültet Kvettába vagy Karacsiba kell kórházba szállítani - mondta a beludzsisztáni tartományi kormányzat szóvivője. Hozzátette: több olyan, valószínűleg súlyosan érintett térség van, amelyet a mentőalakulatok egyelőre nem tudnak megközelíteni.

Az ENSZ közölte, hogy kapcsolatban áll a pakisztáni kormánnyal, és szükség esetén segítséget nyújt a károk enyhítésére.

Az erős földmozgást Dél-Ázsia-szerte érezni lehetett, Kvettában és Karacsiban is rémülten futottak ki az emberek az épületekből az utcákra. A szomszédos India fővárosában, Újdelhiben is megremegtek az épületek, az Arab-tenger partvidékénél pedig egy kis sziget kiemelkedett a tengerből.

Pakisztánban 2005-ben különösen nagy pusztítást okozó földrengés volt: az akkori természeti katasztrófában 75 ezren vesztették életüket az északi országrészben.